Književnost

Razotkrivanje života i djela slavnih pisaca

Razotkrivanje života i djela slavnih pisaca
Razotkrivanje života i djela slavnih pisaca

BEČ - Ljubitelji pisanih redova Franca Kafke, Tomasa Bernharda, Pitera Handkea, zahvaljujući Muzeju austrijske književnosti, koji je otvoren u Beču, imaju priliku da dobiju jedinstven uvid u život, pisanje i djelo slavnih austrijskih pisaca.

Ovaj jedinstveni muzej pokrenula je Austrijska nacionalna biblioteka, a on obuhvata period od 18. vijeka do danas.

Ukupno 650 eksponata, 200 autora, 60 multimedijalnih sadržaja i kino-sala smješteni su u Arhivu Dvorske komore, koji važi za biser bečke arhitekture bidermajera.

Na dva sprata izloženi su manuskripti, pisma, fotografije, lični dokumenti, plakati, tonski i video snimci te brojni neobični predmeti koji posjetiocima pružaju jedinstven uvid u život, pisanje i djelo slavnih i poznatih austrijskih pisaca kao što su Tomas Bernhard, Paul Kelan, Ingeborg Bahman, Elfrid Jelinek, Franz Grilparzer, Franz Kafka, Karl Kraus, Adalbert Stifter, Josef Rut, Piter Handke, Robert Musil i mnogi drugi.

Objekti iz književnog arhiva Austrijske nacionalne biblioteke sada su prvi put dostupni javnosti.

Kolekcija je nadopunjena mnogobrojnim originalima iz drugih zbirki Biblioteke ili domaćih i međunarodnih institucija.

Posjetioci su pozvani na aktivno učešće, kao pisanje pjesama ili nastavak pisanja poznatih književnih tekstova.

Zahvaljujući multimedijalnim sadržajima posjetioci će naučiti kako nastaje poezija, a kako proza, ili upoznati pojedine epohe i književnike.

Kroz isprepletenost biografskih, hronoloških i tematskih poglavlja postaje jasno koje teme i aspekti karakterišu austrijsku književnost: odnos provincije i grada, književnosti i angažmana, nepoznatosti i identiteta, povezanost s muzikom i likovnom umjetnošću, primjena grotesknog, satire i polemike, ali i istrajnost u dugim pripovijedanjima.

Neki od eksponata su jedini Kafkin manuskript sačuvan u Austriji, potresna pisma Ingeborg Bahman i Paula Kelana, pismo Johana Nestroja iz zatvora i originalna radna soba Franza Grilparzera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije