Književnost

Roman "Brodolom" po istinitom događaju

Roman "Brodolom" po istinitom događaju
Roman "Brodolom" po istinitom događaju

Veliki sam ljubitelj pisane riječi. Sa nestrpljenjem sam čekala ovogodišnji Sajam knjige, koji baš i nije ispunio moja očekivanja, ali sam ipak našla neke veoma interesantne naslove.

Ovom prilikom preporučila bih "Brodolom" Vlade Arsića. Knjiga govori o jednom istinitom događaju u Beogradu o kojem se veoma malo zna. Naime, u septembru 1952. godine u Beogradu je, na Dunavu, potonuo brod "Niš" i tom prilikom je stradalo više od stotinu putnika. Svi smo upoznati sa tragedijom "Titanika", ali se o tragediji broda "Niš" veoma malo zna.

Roman Vlade Arsića opisuje ovu tragediju na Dunavu kroz sudbinu dvije porodice koje su međusobno povezane.

Kada je riječ o istorijskim događajima o kojima se malo zna, roman "Sarin ključ" francuske književnice Tataine de Rosnay, opisuje sudbinu Jevreja u Parizu 1942. godine i tom mračnom dijelu francuske istorije.

Saru, desetogodišnju djevojčicu koja nosi žutu zvijezdu na prsima, i njezine roditelje uhvatila je francuska policija usred noći. U panici, Sara sakriva mlađeg brata u tajno sklonište uz obećanje da će se vratiti po njega čim bude mogla.

Oktobar je mjesec koji volim iz više razloga. Jedan od njih je i početak nove pozorišne sezone u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

U najavama na internet stranici Narodnog pozorišta vidjela sam da pripremaju nove predstave i radujem se što ću ih uskoro moći gledati na daskama koje život znače.

Natalija Kostrešević, saradnik za  informisanje "Puteva RS"       

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije