Književnost

Roman Tunel o opsjednutosti ženom

Roman Tunel o opsjednutosti ženom
Roman Tunel o opsjednutosti ženom

Kada je u pitanju knjiga, uvijek rado preporučim roman "Tunel" Ernesta Sabata, u kojem glavni lik, opsjednut jednom ženom, vodeći se svojim instinktom, a naizgled pravim rješenjima, neočekivano dolazi do suludih radnji i tragičnih ishoda.

Roman odiše mračnom atmosferom i teškim pesimizmom, a Sabato ga je napisao u fazi duboke depresije za vrijeme boravka u Parizu nakon dužeg razdoblja koje je proveo u argentinskim planinama gdje je u samoći razmišljao o svijetu i smislu života.

U posljednje vrijeme pogledao sam dosta filmova, ali izdvojio bih film "The Great Gatsby" ili "Veliki Getsbi", reditelja Baza Lurmana, a u kojem je vizuelni segment doveden do savršenstva.

A pri tom uvjerljivo prati ljubavnu priču čovjeka koji je spreman da učini sve da bi vratio ljubav jedne žene.

Muzika je sastavni dio moga života. Volim različite stilove muzike, ali muzički sastav koji uvijek mogu da preporučim je "Toto", pop-rok grupa, i njihov album "Mindfields". Muzika grupe "Toto" često se pojavljuje u seriji "Stažist". Svakako da u našem gradu ima predstava koje su vrijedne pažnje, ali posljednje što sam pogledao u pozorištu je opereta "Orfej u podzemlju" u režiji Gorana Damjanca, koja je na mene ostavila snažan utisak.

Mladi umjetnici, većinom studenti Akademije, koji su kreativnu energiju i talenat usmjerili kako bi na najbolji način oživjeli ovo muzičko-scensko djelo, nastupaju pod dirigentskom palicom Branke Radošević-Mitrović.

S obzirom na nedostatak tog vida umjetnosti u našem gradu, mislim da je ova opereta pravo osvježenje u našem pozorištu, a koju će gledaoci imati priliku da pogledaju na redovnom repertoaru u Narodnom pozorištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije