Književnost

Roman sačinjen od jedne rečenice

Roman sačinjen od jedne rečenice
Roman sačinjen od jedne rečenice

Veliki pisci mjesto u vječnosti pronađu, prije svega, maestralnim djelima koja su postala klasici književnosti. Naravno da nisu svi autori te sreće, pa ni njihove knjige nemaju milione obožavalaca, ali će neki od njih zauvijek ostati zapamćeni po neobičnosti svojih pisanih radova.

"The Story Of The Vivian Girls": Pod ovim sasvim običnim imenom krije se jedna zaista neobična i na više načina impresivna knjiga. Henri Dardžer, inače domar u jednoj čikaškoj poslovnoj zgradi, daleko od očiju javnosti izgradio je impozantno djelo na više od 15.000 stranica, u koje je ugradio i oko 300 ilustracija uz gotovo deset miliona riječi.

"The Story Of The Vivian Girls", poznata kao i "Domeni nestvarnog", je epski komponovano djelo koje prati sedam princeza hrišćanskog naroda Abijanija, koje učestvuju u otporu režimu uzdignutom na dječjem ropstvu. Niko ne zna koliko je dugo Dardžer radio na njoj, a otkrivena je kada su nakon autorove smrti u njegovom stanu pronašli tri metra visoku hrpu papira. Dardžer nikad nikome nije pričao o svom životnom snu, koji je dosanjan 1973. godine, kada je samozatajni autor preminuo.

"Popol Vuh": Ovo djelo bi bilo najbolje okarakterisati kao vrlo neobičnu, zapravo neobičniju od bilo koje druge mitološke knjige na svijetu. Riječ je o zapanjujućem djelu, koje je pisano vijekovima od strane brojnih, nepoznatih autora. "Popul Vuh" objedinjuje cjelokupnu majansku istoriju i mitologiju, pa je dio naučnika smatra južnoameričkim, tj. majanskim pandanom "Bibliji". Početkom 18. vijeka dominikanski sveštenik Francisko Simenez u srcu civilizacije Maja počeo je prevoditi "Popol Vuh", što doslovno znači "Knjiga o čovjeku". S obzirom na to da je prevodio na španski, ali paralelno prepisivao na izvornom jeziku, danas je sačuvana prilično vjerna kopija originala.

"Kodeks Rohonci": Riječ je o jednoj od najmisterioznijih knjiga koje postoje. Ne samo da nije poznato o čemu govori, već nikome nije jasno odakle dolazi. Tokom 19. vijeka djelo je donirano mađarskoj Akademiji nauka, ali tu trag prestaje. S obzirom na to da je "Kodeks Rohonci" pisan na pismu koje nije dešifrovano, sama knjiga ne može puno toga otkriti. Alfabet je sam po sebi vrlo neobičan jer sadrži čak 200 različitih simbola, koje su pokušali dešifrovati brojni stručnjaci. Neki od njih tvrde da im je i uspjelo, ali nikako se ne mogu složiti oko tačnog prevoda, niti oko mjesta gdje je djelo nastalo, pa se govori o teritoriji od Mađarske do Indije.

"Kodeks Mendoza": Nakon što su poharali carstvo Asteka, Španci su proglasili regiju vlasništvom njihovog kralja, te su Antonija de Mendozu postavili kao prvog guvernera. Jedan od njegovih prvih poteza bilo je pisanje istorije Asteka, koju je brodom poslao u Španiju. Na putu prema Starom svijetu brod je opljačkan, a svi putnici pobijeni. Izgubljen je i "Kodeks Mendoza", koji je, po svemu sudeći, odnesen u Francusku. Narednih nekoliko stotina godina je lutao bespućima Evrope, sve dok 1831. godine nije pronađen i pohranjen u jednu britansku biblioteku. Posebnost ovog Mendozinog dokumenta je u tome što daje najcjelovitiji i najdublji uvid u Astečko carstvo koje je Evropa ikad vidjela. Vrijednost mu je još veća jer su nakon pokoravanja tog dijela svijeta Španci, uglavnom, spalili sve bitne artifakte pokorenih naroda.

"Časovi plesa za starije": Bohumil Hrabal jedan je od najvećih čeških pisaca svih vremena. Iako se proslavio djelima "Služio sam engleskog kralja" i "Strogo kontrolisani vozovi", Hrabalova najimpresivnija knjiga je "Časovi plesa za starije". Tema je sasvim uobičajena jer prati život starijeg gospodina, koji ga iznosi pred šest dama. Ipak, djelo je sve samo ne obično. Naime, riječ je o romanu na 128 stranica koji se sastoji od samo jedne jedine rečenice.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije