Književnost

Romani iz Srbije u najužem izboru za Zlatnu sovu

Romani iz Srbije u najužem izboru za Zlatnu sovu
Romani iz Srbije u najužem izboru za Zlatnu sovu

BANJALUKA - Romani "Obala" Živojina Ivkovića, "Crno pile koje beži" Ivana Zlatkovića i "Povratak Ž-a" Petra Pješivca iz Srbije ušli su u najuži izbor za nagradu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske "Zlatna sova" u iznosu od 15.000 KM i 1.000 štampanih primjeraka, rekao je predsjednik Žirija za dodjelu ove nagrade Mladen Šukalo (na fotografiji).

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da su ovi romani izdvojeni kao najzapaženiji među 12 izabranih, od 100 razmatranih rukopisa iz 7 zemalja.

Prema njegovim riječima, pobjednik konkursa "Zlatna sova" za najbolji neobjavljeni roman biće poznat 4. septembra.

Rade Ristović, direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske, rekao je da će se praksa objavljivanja konkursa za nagradu "Zlatna sova" nastaviti, s obzirom da su autori pokazali veliko interesovanje.

"Ovo je početak velike promocije književnog i duhovnog stvaralaštva, a bilo bi dobro konkurs proširiti i na ostale žanrove", istakao je Ristović.

Najbolja tri izabrana romana u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske naći će se 17. septembra na Sajmu knjiga u Banjaluci, te na Sajmu knjiga u Beogradu.

Na konkurs je pristigao 121 rukopis, ali su tri isključena u startu, dok je pregledano 118 rukopisa, nakon čega je za 18 utvrđeno da nisu ispunili uslove, te je razmatrano 100 rukopisa.

Pristiglo je 47 rukopisa iz Republike Srpske, jedan iz Federacije BiH, 57 iz Srbije i ostali iz Austrije, Makedonije, Grčke i Crne Gore.

Pravo učešća imali su svi pisci sa ijekavsko-ekavskog govornog područja srpskog jezika, pod uslovom da rukopis romana nikada ranije nije objavljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije