Književnost

Sandra Ljubojević: Koncert "Divanhana" - uživanje u sevdalinkama

Sandra Ljubojević: Koncert "Divanhana" - uživanje u sevdalinkama
Sandra Ljubojević: Koncert "Divanhana" - uživanje u sevdalinkama

Veliki sam obožavalac Dostojevskog i svakako bih svakome ko voli dobro štivo preporučila bilo koju njegovu knjigu, i to ne samo poznatenaslove koji se mogu čitati po nekoliko puta, nego i njegove manje poznate priče i pripovjetke.

Ali tu je i knjiga "Banjalučke priče" Tome Marića, tri dijela knjige koja svakog nešto može naučiti o Banjaluci. Zanimljive su i budljive priče koje bude nostalgiju o staroj Banjaluci, a i ovoj današnjoj daju poseban ton.

Svakome ko voli dobru i muziku iz duše preporučila bih barem jednom da ode na koncert sarajevske grupe "Divanhana", koja njeguje stare pjesme - sevdalinke na savremen način.

"Divanhana" izvodi tradicionalnu muziku u novim aranžmanima koji su nastali kao rezultat fuzije džeza, pop i klasične muzike 20. vijeka.

Divna interpretacija i muzčka pratnja koja pruža užitak za svakog slušaoca.

Što se tiče predstava koje bih preporučila, u gradu na Vrbasu mislim da ih ima barem nekoliko koje su svakako vrijedne pažnje i koje bi poštovaoci umjetnosti trebalo da pogledaju, ali ako bih morala da izdvojim jednu, to bi bila predstava Narodnog pozorišta RS "Nora", Henrika Ibzena.

Ona govori o odnosima između muža i žene na univerzalan način i predstava je koja nije urnebesna komedija, a vrlo je privlačna publici.

Vrlo je zahtjevna glumački, ali i poučna da treba da težimo iskrenim odnosima prema svima. Klasik koji je postavljen svevremeno na scenu.

Što se tiče kinematografije, moja preporuka je film "Čuvari galaksije".

Iako nisam veliki ljubitelj naučnofantastičnih filmova, ovaj film je poseban, vrlo duhovit i kad ga gledate, nemate osjećaj da gledate naučnofantastični film. Odlični glumci će vas prije svega nasmijati, ali nimalo površnim humorom.

Sandra Ljubojević, glumica Narodnog pozorišta RS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije