Književnost

Sjajni Povratak Filipa Latinovića

Sjajni Povratak Filipa Latinovića
Sjajni Povratak Filipa Latinovića

Kao i sve u životu, i knjige dijelim na dobre i loše. Omiljena knjiga mi je definitivno "Povratak Filipa Latinovića" od Miroslava Krleže. Ne zbog prezimena u naslovu, nego zato što je zaista sjajna. "Znakovi pored puta", djelo ispisanih misli Ive Andrića, knjiga je koju često iščitavam. Toliko je dobrih pasusa o životu i nekako mislim da je to djelo dokaz da su ljudi uvijek preživljavali istu problematiku.

Omiljeni književni lik mi je Džesika Darling iz "Traljavih početaka". Riječ je o djevojci koja je ambiciozna, promišljena, ali socijalna katastrofa. Nema hrabrosti da napravi važne promjene i boji se, ali uči, postaje impulsivnija i preuzima najbolje iz svega, teži ka maksimumu i više se ne plaši da kaže šta misli i kako jeste. Omiljeni citat mi je: "Posrnut ćete, ali nećete pasti, a ako se i desi - izuzetan slučaj! - baš i da padnete, nećete se povrijediti nego ćete, čim se pridignete, produžiti mirno i bodro svoj put. Različiti ste od svega oko sebe, sve vam prijeti i sve vas ugrožava, ali vam se ne može ništa zlo i nepopravljivo desiti, jer u vama od začetka vašeg živi skrivena i neuništiva iskra životne radosti koja je moćnija od svega što vas okružuje. Samo ćete cijelog vijeka, sve do posljednjeg daha, patiti zbog svoga neprirodnog položaja u svijetu u koji ste bačeni. Tako se može reći da vam je, kroz sve mijene i obrte dugog života, dvoje zajamčeno i osigurano: duga patnja i sigurna pobjeda".

U potrazi sam za knjigom koju, naravno, preporučujem i drugima "Greška u našim zvijezdama" Džona Grina. U recenziji koju sam pročitala piše da je knjiga o tome da junaci izbliza ne moraju biti onakvi kakvima smo ih zamišljali, da svijet nije mjesto na kojem se ostvaruju želje i da istinska hrabrost ne mora uvijek spasiti čovječanstvo.

Dijana Latinović, voditeljka PINK BiH

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije