Književnost

Slijepčević promovisao "Dojavu znanca"

Slijepčević promovisao "Dojavu znanca"
Slijepčević promovisao "Dojavu znanca"

Poznati trebinjski kantautor Ranko Slijepčević promovisao je sinoć zbirku poezije “Dojava znanca” u bašti Kafe bara “Klub“ u Trebinju, gdje je održao i solistički koncert, na kome je, zajedno sa svojim prijateljem i kolegom Bobom Vučurom, premijerno izveo i neke od pjesama iz pomenute zbirke.

Cijela knjiga je, priznaje Ranko, bila u jednom folderu četiri do pet godina, čekajući udarnu pjesmu Dojava znanca koja je otvorila vrata štamparija i zazvučala toliko intrigantno da zagolica izdavače.

„Baš zbog toga što je dugo vremena provela u kompjuteru, zbirka nije tematska, ali je obuhvatila sve što mi se dešavalo u jednom izvjesnom periodu, lijepi i loši momenti koji kao i pjesme obiluju različitim osjećanjima“, kaže Slijepčević.

Pored naslovne, kaže da mu je veoma draga i značajna još jedna pjesma, Zavjetna Hercegovina, koja je takođe doprinijela njegovoj odluci da ova zbirka, koja ima još 22 pjesme, ugleda svjetlost dana.

„Ove su pjesme uglavnom sve u slobodnoj formi, osim dvije do tri za koje je već napravljena muzika i koje će se naći na mome novom albumu, a obuhvataju sve, od sjete za Hercegovinom kad je se uželim u daljini, neke momente za stolom i šankom, neke emocije i čežnje za ženom“, dodaje Slijepčević.

Dojava znanca u Trebinju je, u stvari treća promocija po redu, jer je ranije već promovisana u Italiji i Francuskoj, a u oktobru će biti u Novom Sadu.

Njegov roman Hamlet od Tribunije će biti do kraja godine preveden na italijanski jezik, zahvaljući Aleksandru Backoviću,bivšem direktoru za izdavačku djelatnost Večernjih novosti, za koje izlazi drugi tiraž Hlamleta.

Dodaje da, i pored svega, nema nekih ambicija da postane pisac, iako ga je ova knjiga vratila onoj pravoj njegovoj muzici, s obzirom da je godinama „bio zarobljen u studiju, radeći aranžmane, stihove, muziku za druge“.

Sada ga, kaže, očekuje rad na novom albumu koji će dovršiti do kraja ove godine ili sredinom januara, a na zimu sprema i turneju kamernog tipa po vojvođanskim pozorištima...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije