Književnost

"Spomenica Mlade Bosne" poduhvat godine

"Spomenica Mlade Bosne" poduhvat godine
"Spomenica Mlade Bosne" poduhvat godine

"Spomenica Mlade Bosne 1914 - 2014. (I i II)", priređivača Vojislava Maksimovića u izdanju SKPD "Prosvjeta" Pale i Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, izdavački je poduhvat godine i nosilac nagrade "Moštanica" Sajma knjige "Banjaluka 2014".

O nagradama ovogodišnje 19. međunarodne smotre pisane riječi, u organizaciji "Glasa Srpske", odlučivao je žiri u sastavu Mirko Vuković, predsjednik, i Sanja Macura i Danijel Dojčinović, članovi.

U ovom svojevrsnom zborniku na oko 1.500 strana sabrano je sve relevantno u našoj istoriografiji, publicistici, kulturi i književnosti što je od datuma atentata do novijeg doba napisano o "Mladoj Bosni", mladobosancima, njihovom činu, njihovim privatnim životima i sudbinama.

Nagrada "Liplje" za savremenu književnost pripala je djelu "Udarac viteškom čizmom", triptih (ulančane novele) autora Slaven Radovanovića u izdanju "Službenog glasnika" iz Beograda.

"Stilske igre", autora Simeona Marinkovića, u izdanju "Kreativnog centra" iz Beograda, iz Banjaluke nose priznanje "Gomionica", za najbolju knjigu za djecu 19. međunarodnog sajma knjige.

Promovisani nagrađeni romani na konkursu "Zlatna sova"

"Stilske igre" nude čitaocu priču o lisici i gavranu u formi vijesti, deseterca, pričanja šumara, političara, učitelja, ljekara, kao haiku, sonet ili elegiju, obrađenu na romantičan, satiričan, lirski, filmski način. Simpatično, duhovito, pametno, "Stilske igre" su štivo u kome uz djecu uživaju i roditelji.

Nagrada "Stuplje" za njegovanje srpske tradicije i pravoslavne duhovnosti, prema odluci sajamskog žirija, pripala je djelu "Kosovo i Metohija, vek važnih događaja", grupe autora čiji su izdavači Akademija nauka i umjetnosti RS Banjaluka, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, Institut za savremenu istoriju Beograd i "Preporod" d.o.o. Brčko.

Sajamskim prostorom u Sportskoj dvorani "Borik" u petak je vladala prava književna atmosfera, veliki broj posjetilaca bio je u pravom pohodu za novim djelima, a dan je obilježila i promocija nagrađenih romana na konkursu "Zlatna sova". Tako su čitaoci imali priliku da čuju nešto više o djelima "Noć na Uni" Ranka Risojevića, "Mramorna svadba" Gorana Šaule i "Satovi u majčinoj sobi" Tanje Stupar-Trifunović.

Sajam će biti otvoren do ponedjeljka, a ljubitelji knjige ga mogu posjetiti u terminu od 10 do 20 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije