Književnost

Srpska pjesnikinja među 50 najboljih u svijetu

Srpska pjesnikinja među 50 najboljih u svijetu
Srpska pjesnikinja među 50 najboljih u svijetu

Djela "Oko nule" srpske pjesnikinje Ane Ristović i "Kad neko odlazi sve što je stvoreno vraća se", makedonskog pisca, pjesnika i prevodioca Nikole Madžirova, na prestižnom su popisu 50 najboljih ljubavnih pjesama svijeta.

Stručnjaci su napravili popis najbolje ljubavne poezije u posljednjih 50 godina, a uključeni su književnici iz 30 zemalja, od Škotske do Makedonije, od Kurdistana do Srbije.

Na listi su i slavna spisateljska imena poput Maje Angelou i Vikrama Seta.

Poznavaoci poezije u Southbank centru odlučili su da prilikom odabira zanemare tradicionalne klasike, poput Bareta Brovninga ili Vilijama Šekspira, fokusirajući se na zadnjih 50 godina stvaralaštva širom svijeta.

Poetski tim ovog centra bavio se slaganjem popisa cijelu prošlu godinu, a rezultat je "istinski internacionalan i stilski raznovrsan odabir pjesama koje smatraju reprezentativnim presjekom savremene ljubavne poezije".

Pjesme će biti pročitane 20. jula u Southbank centru u Londonu, na, kako najavljuju organizatori, spektakularnom događaju, u kojem će učestvovati mnoštvo čitalaca, od glumaca do samih pjesnika, koji će za čitanje odabrati jednu pjesmu s liste.

"Poezija, uglavnom, govori slikama. Metaforama. Idejama. Ne služi se nikada suviše jasnim porukama. Njen govor je obično višeznačan. Čak i kada su slike kojima se koristi sasvim jasne, ona, poput sečiva, zapara kožu čitaoca, ne bi li u njemu probudila razmišljanje i emocije. Višeznačnost", pojasnila je Ristovićeva svojevremeno značaj i važnost poezije.

Ova pjesnikinja je objavila više knjiga poezije i dobitnik je značajnih nagrada za svoje stvaralaštvo. Pjesme su joj prevođene na engleski, njemački, finski, slovenački, makedonski, slovački i zastupljene su u više domaćih i stranih antologija. Od 1998. godine živi i radi na prostorima Ljubljane i Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije