Književnost

"Stražilovo" za Valentinu Milačić i Mariju Slobodu

"Stražilovo" za Valentinu Milačić i  Mariju Slobodu
"Stražilovo" za Valentinu Milačić i Mariju Slobodu

NOVI SAD - Valentina Milačić iz Banjaluke i Marija Sloboda iz Subotice dobitnice su ovogdišnje nagrade "Stražilovo", odlučio je danas Žiri "Brankovog kola".

Milačićeva je nagradu dobila za zbirku lirskih zapisa i pjesama "Kami do kamena", a Sloboda za studiju "Pesma u pesmi Branka Radičevića".

Ovogodišnja nagrada "Stražilovo" laureatima će biti svečano uručena 6. septembra u 11.00 časova na Stražilovu, u Sremskim Karlovcima. 

Nagrada će biti uručena u okviru 43. "Brankovog kola", najveće pjesničke manifestacije u Srbiji, koja će biti održana od 5. do 15. septembra. 

U obrazloženju žirija navodi se da je zbirka lirskih zapisa i pjesama "Kami do kamena" Valentine Milačić četvrta je njena knjiga poezije.

"To je epistolarna književnost, u najdoslovnijem smislu reči, pesme-depeše u proznim zamasima rečenica koje nose bogatu leksiku, bujne slike i metafore", obrazložio je žiri.

Za knjigu Marije Slobode "Pesma u pesmi Branka Radičevića" žiri je utvrdio da predstavlja veliko književno iznenađenje.

"Knjiga predstavlja iznenađenje, ne samo u istraživanjima mladih autora na polju istorije srpske poezije, već, delom, i na opštem planu proučavanja naše istorije književnosti. Sloboda je na primeru poezije Branka Radičevića ukazala na fenomen `pesme u pesmi`, kao delikatnog odnosa pesničkog postupka i stvaralačkog čina", naveo je žiri.

Nagrada "Stražilovo" dodjeljuje se za najbolje knjige objavljene u "Brankovom kolu". /kraj/slk/da

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije