Književnost

Tri dana za bezvremensku poeziju

Tri dana za bezvremensku poeziju
Tri dana za bezvremensku poeziju

NOVI SAD - Izložbom izdanja "Plavog čuperka" u likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada, u četvrtak su počeli osmi "Antićevi dani", koji su prigodnim programima trajali i danas, a zatvaraju se sutra u podne, kada će biti svečano uručenje nagrade "Miroslav Antić".

Posjetioci su, prilikom otvaranja dana posvećenih ovom velikom srpskom pjesniku, "posljednjem vojvodi Vojvodine", kako ga je svojevremeno nazvao Brana Petrović, na izložbi mogli da vide mnogobrojna izdanja čuvene zbirke pjesama za djecu "Plavi čuperak", ali i originalni rukopis Mikine istoimene pjesme. Izložbu su otvorili Draško Ređep i Raša Popov, a Ređep je rekao da priča o Dorijanu Greju u slučaju "Plavog čuperka" ima ogroman smisao, jer mi starimo, a "Plavi čuperak", kome je tek 50 godina, mladolik i drugačiji, traje u velikim tiražima i na raznim geografskim destinacijama.

Ređep je dodao da je prije tih 50 godina bio na prvoj promociji ove knjige, u beogradskom "Ateljeu 212", i da se sjeća da je ista godinu i po dana čekala izdavača jer su protiv njenog izlaska bili takozvani ovlašćeni modernisti, a da su objavljivanje, kasnije najpopularnije knjige naše književnosti, podržali upravo tradicionalni pjesnici. Knjiga je dosad objavljena u 96 izdanja, a jedno od njih je čak i na Brajevoj azbuci, rečeno je na otvaranju izložbe.

Raša Popov naglasio je da je Mika Antić bio "višestruki duh" i multitalentovan čovjek. Takođe, kako je rekao, Mika je bio milosrdan i dobre duše, ali isto tako žestok i robustan. Bio je poseban ali su ga mnogi, kako je dodao, pogrešno razumjeli.

Na "Antićevim danima" još je održan i okrugli sto o Antiću, potom tribina mladih, gdje je predstavljena antologija "Devet boja Banata" Duška Ređepa. Predviđena je izložba dječjih likovnih radova, te takmičenje djece recitatora. Danas u 10 časova delegacija  grada Novog Sada položiće cvijeće na pjesnikov grob i spomenik u Dunavskom parku, a u podne biće uručena nagrada s pjesnikovim imenom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije