Književnost

U Frankfurtu samo jedan izdavač iz RS

U Frankfurtu samo jedan izdavač iz RS
U Frankfurtu samo jedan izdavač iz RS

Na sajmu knjige u Frankfurtu, jednom od najprestižnijih u svijetu, čija su vrata zatvorena u nedjelju naveče, kao jedini izdavač iz Republike Srpske predstavila se izdavačka kuća Zadužbina "Petar Kočić" Banjaluka - Beograd, dok je Udruženje izdavača i knjižara BiH iz Federacije BiH predstavilo izdavačke kuće, djela i autore koji su nagrađeni na 26. sarajevskom sajmu knjiga.

Nikola Vukolić, direktor Zadužbine, kazao je da ova izdavačka kuća nije imala svoj štand, ali su njihova izdanja predstavljena na štandu Srbije, te na zajedničkom štandu evropskih izdavača, kao i na štandovima nekih uglednih njemačkih izdavača sa kojima Zadužbina već godinama ima dobru saradnju.

"Zadužbina je već tradicionalno na ovom prestižnom i značajnom sajmu i to je svakako još jedno priznanje našoj kući. Rado smo viđeni izlagači u Frankfurtu, ali ove godine zbog nedostatka sredstava nismo imali svoj štand", kazao je Vukolić.

Dodao je da je poznato da zemlja koja se ne pojavi na ovom najslavnijem sajmu ne postoji na kulturnoj mapi svijeta.

"Mislim da je posljednjih godina politika kod nas previše ušla među knjige, što nije dobro. Smatram da je krajnje vrijeme da se organizacijom sajmova bave izdavači, a ne biblioteke, ministarstva i drugi. Knjiga je naša briga, nas pisaca i izdavača, kao i svuda u svijetu, jer mi pišemo i objavljujemo knjige, ali, nažalost, kod nas stvaraoci ni o čemu ne odlučuju. Kod nas o sudbini knjige odlučuju neznalice koje su u kulturu zalutale i književni japajajci koji se od svojih silnih knjiga i ne vide, a koje pritom ničemu ne vrijede", naveo je on.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS organizovalo je učešće na frankfurtskom sajmu knjiga 2009. godine, ali su domaći izdavači, zbog smanjenja budžeta za kulturu, od tada prepušteni sami sebi.

S druge strane, na štandu Udruženja izdavača i knjižara BiH vladao je interes za prevode, časopise, stručnu i naučnu literaturu, bh. savremenu književnost, kao i za djela koja se bave religijskom problematikom.

Djela posvećena 100. godišnjici Prvog svjetskog rata i 30. godišnjici Olimpijade u Sarajevu kuće "Rabic" zainteresovala su i univerzitetske profesore, koji žele da ih uvrste u nastavni proces.

Nakon godinu dana pauze na najvećoj smotri pisane riječi u svijetu učestvovala je i Srbija, a tamošnji knjižari su prvi put pripremili "poklon političarima" u okviru inicijative "Frankfurt na tajnom zadatku".

Književnici su, naime, razgovarali o gorućim političkim i drugim problemima, kao što su špijunski skandal američke bezbjednosne agencije, uticaj slobodne trgovine, sukob između izdavača štampanih knjiga i "Amazona", koji drži primat u objavljivanju djela u elektronskom obliku.

Knjige i e-knjige, svijet štampane i digitalne pisane riječi, razmjena iskustava i nevjerovatan broj poslovnih prilika za izdavače iz cijelog svijeta ukratko su ono što opisuje međunarodni sajam knjiga u Frankfurtu, zbog čega on i jeste prepoznat u cijelom svijetu. Počasni gost sajma bila je Finska.

  • 100 zemalja učesnica
  • 600 književnih agenata
  • 7.000 izlagača
  • 9.300 novinara
  • 280.000 posjetilaca

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije