Književnost

U Hašanima održana književna kolonija Rijeka misli

NOVI GRAD - U Hašanima, rodnom mjestu književnika Branka Ćopića, danas je održana Šesta književna kolonija "Rijeka misli", koju organizuje Teatar "Scena" iz Novog Grada.

Učesnici su se i ove godine prvo okupili kod ruševina Ćopićeve rodne kuće gdje je izvršni direktor "Scene" Srećko Marčeta podsjetio da je književna kolonija nastala kao potreba afirmacije mladih pisaca.

"Danas smo na svetom mjestu naše književnosti i ovom manifestacijom doprinosimo da se od zaborava sačuvaju lik i djelo velikog književnika", rekao je Marčeta.

Načelnik opštine Krupa na Uni Gojko Kličković kaže da je krajnje vrijeme da se jednom za sva vremena obilježi mjesto gdje je rođen Branko Ćopić.

On je učesnike Kolonije upoznao o projektu spomen-područja "Bašta sljezove boje" za koji je urađen regulacioni i prostorni plan, a u toku je izrada urbanističkog i ekološkog plana.

"Spomen-područje koje će u više cjelina obuhvatati 38 hektara i čiji će centar biti upravo rodna kuća Branka Ćopića trajno će sačuvati uspomenu na Branka", naveo je Kličković.

On je podsjetio da je Skupština opštine Krupa na Uni, povodom 100 godina od Ćopićevog rođenja, 2014. proglasila godinom Branka Ćopića, te da je u junu u Beogradu održana donatorska večera čiji je cilj bio, prije svega, afirmacija projekta spomen-područja.

Kličković je rekao da će 100 godina od Ćopićevog rođenja biti obilježeno 16, 17, 18. i 19. oktobra, za kada je planirano više manifestacija.

Književnik i dramski umjetnik Enes Kišević istakao je da je imao sreću i čast da je poznavao Branka Ćopića sa kojim je nastupao po domovima kulture i školama u bivšoj Jugoslaviji.

"Branka sam gledao kao svetinju. Kad sam kao gimnazijalac dolazio na Mrakovicu gdje mi je uručena nagrada, upoznao sam ga i odlučio da ću ići njegovim putem. Riječ je naše najveće dobro i najveće zlo. Riječima treba donositi mir i razbor, a Branko je bio od takvih pisaca", rekao je Kišević.

Kod ostataka Brankove kuće on je pročitao Ćopićevo pismo Ziji Dizdareviću ubijenom 1942. u Jasenovcu, prozni tekst "Magareća pamet" i pjesmu "Uno vodo".

Kišević kaže da je i ranije, sa Ćopićem, dolazio u Hašane i da će se ponovo rado odazvati pozivu.

U spomen-školi "Branko Ćopić" u Hašanima, uz svoja djela, Kišević je govorio i anegdote iz Ćopićevog života.

Direktor Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica Želimir Radinović prvi put je učestvovao u radu Kolonije.

"Ovdje pored Ćopićeve kuće vidimo kako je život prolazan i koliko se sve ruši i sruši, a ono što ostaje su univerzalne vrijednosti - Branko je naša univerzalna vrijednost", rekao je on.

Kako je danas rečeno, u Specijalnoj biblioteci biće urađena audio knjiga sa Šeste književne kolonije u Hašanima.

Pjesme napisane povodom 100 godina od rođenja Branka Ćopića danas su govorili učenici Osnovne škole "Branko Ćopić" iz Donjeg Dubovika.

U radu Književne kolonije učestvovali su i Gordana Savić iz Novog Grada i Slobodan Repak iz Dvora u Hrvatskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije