Književnost

Uelbekov roman islamom talasa Francusku

Uelbekov roman islamom talasa Francusku
Uelbekov roman islamom talasa Francusku

Novi roman kontroverznog francuskog pisca Mišela Uelbeka izaziva polemiku i prije samog objavljivanja.

Knjiga "Soumission" , koja će se u knjižarama naći od 7. januara, prijeti da "zapali" javnost svojim viđenjem Francuske u neposrednoj budućnosti.

Slavni pisac zamislio je da će 2022. godine, nakon drugog mandata Fransoa Olanda, zemlja upasti u političku krizu bez presedana sa dolaskom na vlast "muslimanskog bratstva" pod vođstvom izvesnog Mohameda Ben Abesa.

Abes, koji je zahvaljujući koaliciji sa UMP Nikole Sarkozija i socijalistima porazio na izborima ultra desničarski Nacionalni front, za premijera imenuje nekadašnjeg ministra obrazovanja i antiglobalistu Fransoa Bejrua.

U društvu na ivici građanskog rata, situaciju će dodatno zaoštriti dva predloga zakona kojim se predviđa islamizacija obrazovanja i legalizacija poligamije.

Glavni junak, univerzitetski profesor Fransoam, nalazi se pred dilemom da li da pređe u islam ili ne.

Kako prenose francuski mediji, ministarka kulture Fler Pelren već je izjavila da će pročitati Uelbekovu knjigu čim bude objavljena.

Poslijednji roman koji je Uelbek objavio "Karta i terirotija" 2010. nagrađen je prestižnom Gonkurovom nagradom.

Kritika je Uelbekove romane često karakterisala kao vulgarne, pamfletske, pornografske, a zbog stavova koje je iznosio u njima i svojim intervjuima optuživali su ga da je rasista, ženomrzac i islamofob.

Zbog antiislamskih stavova i optužbi za izazivanje rasne i verske mržnje 2005. je dospio na sud, mada je kasnije oslobođen optužbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije