Književnost

Umjetnička interpretacija istorije

Umjetnička interpretacija istorije
Umjetnička interpretacija istorije

BEOGRAD - Novi roman Svetislava Basare "Anđeo atentata" promovisan je u četvrtak veče u "Delfi" knjižari koja se nalazi u sastavu Studentskog kulturnog centra (SKC).

Na promociji, pored autora, govorili su urednik Dejan Mihailović i književnik Muharem Bazdulj.

"Anđeo atentata" roman je o besmislu istorije, o istoriji kao tabloidu, o destruktivnosti nacionalizma, tijesnoj povezanosti evropske kulture i varvarstva i mračnim stihijama koje ruše sve pred sobom, a koje mi, savremenici, sagledavamo kao progres", govorio je Basara povodom objavljivanja knjige (čiji podnaslov glasi "Tabloid"), a na promociji je ponovio kako se tabloidnost istorije tokom 20. vijeka stalno pojačavala. Knjiga za temu ima posthumne memoare nadvojvode Franca Ferdinanda poslije atentata koji je izvršio Gavrilo Princip.

"Pisac je odabrao izazovnu temu i to je izveo na svež i intrigantan način svojstven samo ovom piscu koji je majstor satire", rekao je Mihailović.

"Ferdinand s one strane groba diktira svom posmrtnom sekretaru Ferdinandu Bertholdu svoje viđenje Sarajevskog atentata, njegovih uzroka i posledica. Sa nepresušnim humorom i ironijom, Basara kroz sulud dijalog dvojice protagonista obesmišljava stereotipna istorijska tumačenja i nudi svoju, umetničku uverljivu sliku događaja koji su doveli do Prvog svetskog rata", kazao je na promociji Mihailović, dodajući da pisac podjednako izlaže ruglu germansku oholost i slovensku aljkavost.

Bazdulj je pojavu ove knjige pozdravio kao uspjelu umjetničku interpretaciju istorije, ali istorije viđene Basarinim očima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije