Književnost

Umro satiričar Rastko Zakić

Umro satiričar Rastko Zakić
Umro satiričar Rastko Zakić

BEOGRAD - Istaknuti srpski satiričar Rastko Zakić, član Udruženja književnika Srbije i Beogradskog aforističarskog kruga, umro je u Beogradu poslije duge bolesti, saopšteno je danas iz Udruženja književnika Srbije.

Zakić, koji je preminuo juče, rođen je u Kragujevcu 1942. godine, a diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.

Osim književnog rada, bavio se arhitekturom, novinarstvom i izdavaštvom. Bio je glavni urednik i direktor "Zapisa", prve trajne radne zajednice pisaca u Jugoslaviji.

Zakić je autor više knjiga aforizama i satirične poezije, među kojima su "Na ljutu ranu, ljutu travu", "Kuda nas modni kreatori vode", "Udarci glavom", "Isterivanje pravde", "Ukrštene reči", "Pristojnost nalaže da se pobunimo", "Ulaznica za pakao"...

Prema broju zabranjenih knjiga bio je apslolutni rekorder u nekadašnjoj SFRJ.

Cjelokupni tiraž njegove prve knjige "Na ljutu ranu, ljutu travu", koja je objavljena 1967. godine, spaljen je presudom suda u Kragujevcu.

Sličnu sudbinu doživela su i njegova izdanja "Državne brige" i "Ukrštene reči" i nekoliko drugih dijela, uključujući i "Belu knjigu", koju je 1984. godine priredio sa novinarom Draganom Antićem.

Zakić je dobitnik nagrada za satiru "Radoje Domanović", "Jovan Hadži-Kostić", "Dragiša Kašiković", "Tipar", Beogradskog aforističarskog kruga i Aprilske nagrade beogradskog Univerziteta.

Zastupljen je u brojnim antologijama u Srbiji, Rusiji, Rumuniji, Italiji, Španiji, Njemačkoj, Austriji.

Po njegovom aforizmu nazvana je antologija srpskog aforizma, objavljena 1989. godine u Njemačkoj, pod naslovom "Kameleoni su trenutno crveni".

Jedan je od samo trojice srpskih aforističara koji su zastupljeni u Antologiji svjetskog aforizma koja je izdata 2007. godine u SAD.

Skup sjećanja na Rastka Zakića biće održan sutra u podne u Udruženju književnika Srbije u Beogradu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije