Književnost

Unutrašnje putovanje u potrazi za odgovorima

Unutrašnje putovanje u potrazi za odgovorima
Unutrašnje putovanje u potrazi za odgovorima

Roman "Satovi u majčinoj sobi", književnice Tanje Stupar-Trifunović, promovisan je u četvrtak veče u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS u Banjaluci.

Riječ je o prvom proznom djelu autorke koja je svoje spisateljske sposobnosti već odavno pokazala kroz poetske stihove. Roman "Satovi u majčinoj sobi" bio je u užem izboru za NIN-ovu nagradu za najbolji roman objavljen u 2014. godini, kao i u užem izboru za nagradu "Biljana Jovanović".

Baš kako je i ranije sama autorka naglašavala, i na promociji su svi prisutni imali priliku da čuju da je riječ o romanu koji je zapravo unutrašnje putovanje Stupar-Trifunovićeve, pokrenuto potragom za odgovorima na pitanja sa kojima je živjela i koja su je uznemiravala.

"Kao da sam u tu potragu za sopstvenim ženskim precima i istinama o njima, i u književnosti i u sopstvenom životu, djelimično bila 'gurnuta' i činjenicom da sam postala majka kćeri koja odrasta i postavlja pitanja", navela je Stupar-Trifunovićeva.

O knjizi su sa kritičkog aspekta govorile Ljiljana Šop i Vladislava Gordić-Petković, književne kritičarke iz Srbije.

Šopova je, između ostalog, navela da je uvijek zaintrigiraju oni autori koji kao dokazani pjesnici počnu da pišu poeziju. Govoreći o odnosu majke i kćerke koji je primaran, u knjizi Šopova je ukazala na činjenicu da nije svako djetinjstvo savršeno i bez problema, već da i djeca prolaze kroz traumatična iskustva koja ostavljaju trag.

Roman Stupar-Trifunovićeve je u suštini jedna ljubavna priča, koja slavi ljubav prema čovjeku, razotkrivajući njegov bol i ranjivost, ne kao slabost, već kao mogućnost da se postane autentično biće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije