Književnost

Uspješna smotra pisane riječi

Uspješna smotra pisane riječi
Uspješna smotra pisane riječi

Banjalučki 19. međunarodni sajam knjige, u organizaciji "Glasa Srpske", sinoć je i zvanično zatvorio vrata za posjetioce, ali samo za ovu godinu, a organizatori već od danas polako kreću s pripremama za jubilarni 20, koji će biti održan sljedećeg septembra.

Susret ljubitelja pisane riječi počeo je u Sportskoj dvorani "Borik" prošle srijede, a svakodnevno je među štandovima šetalo mnoštvo posjetilaca, među kojima najviše školaraca, ali i onih koji su svoje kućne biblioteke željeli dopuniti novim izdanjima.

Petra Ivić, rukovodilac Sajma knjige, kazala je da su zadovoljni kako je ovogodišnja smotra pisane riječi protekla.

"Imajući u vidu cjelokupno ekonomsko i društveno stanje i kod nas i u okruženju zadovoljni smo brojem izlagača, izdavača, njihovih distributera i knjižara koji su se ove godine pojavili na našoj smotri pisane riječi. Takođe, zadovoljni smo i posjetom, koja je bila na nivou kao i svih prethodnih godina", kazala je Ivićeva.

Napomenula je da je iduća godina jubilarna, a samim tim nastojaće da dvije decenije postojanja banjalučkog sajma obilježe na dostojan način.

Kao i svake godine, izlagači posljednjeg dana sajma pripremili su posebna iznenađenja, te su se knjige mogle nabaviti po još nižim cijenama nego prethodnih dana.

Na ovogodišnjem sajmu učestvovali su izlagači iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i BiH, pa su izdanja zadovoljavala sve ukuse.

Dostupni su bili beletristika, stručna literatura, udžbenici, vjerska, istorijska i psihološka djela, zatim savremene biografije poznatih ličnosti, bajke za djecu, te mnoga druga.

Uprkos kiši, juče je sajamska hala, takođe, bila ispunjena, a među posjetiocima je bila i Zorica Petrović, koja je istakla da svake godine posjećuje sajam, te da među knjigama koje kupuje obavezno bude starih, dobrih klasika.

"Ove godine sam kupila 'Anu Karenjinu' Lava Nikolajeviča Tolstoja, koja je inače omiljena knjiga mog supruga, te će ga sigurno obradovati novo izdanje. Za sebe sam odabrala novi roman Paula Koelja 'Preljuba' i u 'Vihoru sjećanja' Hulije Navaro. No, s obzirom na to da sam razgledala tek pola štandova, vjerujem da ću još novca ostaviti za  knjige", kazala nam je ona.

Tokom šestodnevnog sajma u Banjaluku su, zahvaljujući organizovanim posjetama, pristigli školarci iz nekoliko gradova Republike Srpske. Takođe, dodijeljene su i sajamske nagrade, a najznačajnija među njima "Moštanica", za izdavački poduhvat godine, pripala je djelu "Spomenica Mlade Bosne 1914 - 2014 (I i II)", priređivača Vojislava Maksimovića i u izdanju SKPD "Prosvjeta" Pale i Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

Moto ovogodišnje smotre pisane riječi bio je "Knjiga je jedinstvena, nespojiva magija...", a na samom otvaranju poručeno je da je pisana riječ preživjela sve evolucijske promjene i tehnološke napretke, kao i da zahvaljujući njoj žive i istorija i tradicija naroda koje se prenose s generacije na generaciju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije