Književnost

Vargas Ljosa: Književnost mijenja svijet

Vargas Ljosa: Književnost mijenja svijet
Vargas Ljosa: Književnost mijenja svijet

BEOGRAD - Književnost mijenja svijet, a dobra književnost obogaćuje živote čitalaca, utiče na njihov način razmišljanja i djelovanja, rekao je peruanski nobelovac Mario Vargas Ljosa.

Peruanski nobelovac, koji se nalazi u dvodnevnoj posjeti Srbiji, kao gost Izdavačke kuće "Laguna", koja je do sada objavila 12 njegovih djela, u prepunom Institutu "Servantes" sa mnogo šarma razgovarao je sa novinarima o književnosti, globalizaciji, politici, nacionalizmu u Evropi, muzici...

"Mada veoma cijenim Pintera kao pisca, ne slažem se sa njegovim stavom da pisci treba aktivno da rade na mijenjanju svijeta. Dobra književnost mijenja svijet, obogaćuje, otvara nove vidike, pruža nova iskustva čitaocima i na taj način doprinosi promjenama", odgovorio je Ljosa na pitanje da li pisci treba angažovanije da rade na mijenjanju svijeta.

Iako se kandidovao za predsjednika Perua, Ljosa sebe ne smatra političarem već piscem - što je profesija kojom bi se, da može da počne iznova, opet bavio.

Njegovi memoari "Riba u vodi" su zapravo samo priča o njegovom trogodišnjem političkom iskustvu koje ga je, kaže, obogatilo, ali mu nije prijalo.

Osvrnuvši se na trenutnu političku situaciju u Latinskoj Americi, autor "Avantura nevaljale djevojčice", "Razgovora u Katedrali", "Keltovog sna", kaže da je situacija sada bolja nego ranije, da vojne diktature, komunizam koji su gušili kulturu polako nestaju i da dolazi do promjene na bolje o čemu i piše u romanu "Diskretni heroj".

Na pitanje da li je svijet pred trećim svjetskim ratom, Vargas Ljosa uz osmijeh kaže da ne misli da je situacija toliko katastrofična, ali da se treba boriti protiv radikalnog islamizma, ali i protiv nacionalizma, koji cvjeta u Evropi i koji podriva i najplemenitije poduhvate poput stvaranja ujedinjene Evrope.

Pisac, koji je čitan u cijelom svijetu, dobitnik brojnih međunarodnih književnih priznanja Vargas Ljosa smatra i da je globalizacija nešto najbolje što se svijetu dogodilo.

"Zahvaljujući globalizaciji siromašni krajevi svijeta se razvijaju, rastu. Oni koji se protive globalizaciji su anahroni i da je do njih mi ne bismo ni izasli iz pećine", rekao je on izazvavši buran aplauz okupljenih.

Književnik (79), koji se tokom svoje karijere dotakao raznih tema trenutno radi na romanu "Pet uglova" o istoimenoj četvrti koja je u doba kolonija bila kulturni centar, stjecište umjetnika, tu su se rodili brojni kompozitori, svirala i slušala kreolska muzika, a kaže da ima mnogo toga o čemu bi želio da piše, ali da nema vremena.

Na pitanje da li je čitao kolegu nobelovca Ivu Andrića i druge srpske književnike, Vargas Ljosa je rekao da je čitao Andrića i da mu je "Na Drini ćuprija" ostala u sjećanju, a da je, dok je bio u Parizu, otkrio Danila Kiša i pročitao čitav njegov opus.

"Nadam se da ću poslije ove posjete otkriti brojne vaše pisce", rekao je on.

Jedan od najvećih savremenih svjetskih pisaca juče je doputovao u kratku posjetu Srbiji i sinoć je u prepunoj sali Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu pred publikom od oko 1.400 ljudi - za koju je rekao da je druga najveća skupina pred kojom je govorio poslije one u Peruu kada je dobio Nobelovu nagradu za književnost - govorio o književnosti, svom djetinjstvu, pozorištu (autor je i više dramskih djela), svijetu...

Za večeras je u knjižari "Delfi SKC" planirano da pisac sat i po potpisuje svoje knjige i druži se sa čitaocima, a ako je suditi po interesovanju novinara i snimatelja koji su na konferenciju u "Servantesu” došli sa kamarama knjiga za potpisivanje, navala će biti ogromna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije