Književnost

Veličanje Šekspira na nestvarnim lokacijama

Veličanje Šekspira na nestvarnim lokacijama
Veličanje Šekspira na nestvarnim lokacijama

Cijela godina u znaku je Vilijama Šekspira, a povodom proslave 450. godišnjice od rođenja slavnog engleskog pjesnika i dramskog pisca njegova pozorišna djela tokom ovog ljeta izvode se na nevjerovatnim lokacijama širom njegove rodne zemlje.

Neke od njih izgledaju zaista nestvarno, a na njima engleske pozorišne grupe odaju počast svom najvećem piscu i dramaturgu svjetskog glasa, čiji se komadi igraju širom planete češće nego bilo koji drugi.

"Minack" pozorište, Kornvol: Izgrađeno tridesetih godina prošlog vijeka na stjenovitom platou iznad Portkurno zaliva, "Minack" pozorište zbog autentične lokacije privlači posjetioce decenijama. Ljetna pozorišna sezona traje od maja do septembra, a uključuje igranja "Bure", "Sna ljetne noći" te "Uzaludnog ljubavnog truda".

"Shakespeare's Globe" teatar, London: Rekonstruisani teatar "Globe", u kojem su mnogi od Šekspirovih komada igrani u 17. vijeku, biće domaćin nekoliko najboljih radova barda tokom ovog ljeta, uključujući "Mnogo vike ni oko čega", "Julija Cezara" i "Kralja Lira".

Samostan Woburn, Bedfordšir: U sjedištu vojvode od Bedforda i lokaciji Woburn safari parka ovog ljeta će Šekspirove predstave biti postavljene na otvorenom sedmu sezonu zaredom, a uključen će biti jednokratni performans "Bure".

"Regent's Park Open Air" pozorište, London: Ljetni performansi u prostoru "Regent's Parka" otpočeli su još 1932. godine, a dešavaju se u najljepšem dijelu parka - vrtovima kraljice Meri. Pored filmskih projekcija, muzike i komedije, biće upriličena izvedba "Bogojavljenske noći", za sve posjetioce od šest godina i više .

"Chatsworth House", Derbišir: "Chatsworth House", koja je 2005. godine služila kao postavka za filmsku adaptaciju djela "Gordost i predrasude", biće domaćin produkcije "Romeo i Julija" tradicionalne muške trupe "Lord Chamberlain's Men". Svi posjetioci su, takođe, pozvani da se pripreme za piknik.

"Hatfield House", Hertfordšir: Ova prelijepa kuća, koju je 1611. godine sagradio Robert Sesil, takođe će ovog ljeta biti domaćin predstave "Romeo i Julija" na otvorenom, u izvođenju spomenute trupe.

Leeds dvorac, Kent: Postoji li nešto bolje od postavke "Bure" na prostoru 900 godina starog dvorca Leeds? Ove godine zamak će poslužiti kao pozornica za održavanje dvije Šekspirove predstave na otvorenom.

"Royal Shakespeare" teatar, Stratford na Ejvonu: Ovog ljeta trupa "Royal Shakespeare", smještena u rodnom mjestu pozorišnog velikana, izvešće "Kralja Henrija IV", "Dva plemića iz Verone", a zatim i "Otmicu Lukrecije", kao i "Buru".

"Royal Exchange" teatar, Mančester: "Ako nikada niste posjetili "Royal Exchange", onda niste bili na jednom od najzanosnijih mjesta na kojem se nalazi pozorište, bilo gdje u svijetu", napisao je Dominik Kavendiš iz lista "Telegraph" u svom vodiču najboljih britanskih pozorišta. Ove godine u "Royal Exchangeu" biće odigrana "Mnogo vike ni oko čega", u režiji Marije Aberg.

Pozorište "Bacon", Čeltnam: Godišnji festival na otvorenom pozorišta "Bacon" odvija se u usamljenom dijelu "Dean Close" škole. Ove godine festival uključuje izvođenja "Mletačkog trgovca" i "Bure".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije