Književnost

Veliki uspjeh u teškom vremenu

Veliki uspjeh u teškom vremenu
Veliki uspjeh u teškom vremenu

BANJALUKA - Povodom objavljivanja 50 tomova edicije "Deset vekova srpske književnosti", u izdanju "Matice srpske", u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS) u Banjaluci u četvrtak uveče održana je tribina "Pedeset knjiga srpske književnosti".

Književnik Miro Vuksanović, inicijator i glavni urednik edicije, rekao je da je ona pokrenuta 2010. godine, a do sada je svake godine objavljivano po 10 tomova, dok su za proljeće već spremili 13.

"U ekonomskim i svim drugim prilikama u kojima se nalazimo, kada se misli o tome koliko su ljudi zainteresovani za književnost, ovih 50 knjiga jesu zapravo redak jubilej i veliki uspeh", rekao je Vuksanović i dodao da uspjeh duguju velikom broju saradnika, pretplatnika i kolikoj-tolikoj pomoći države.

"Zamisao ove antologijske edicije jeste da od svetog Save, dakle od 12. veka do ovog veka u kojem smo, odaberemo sve što je najbolje, što je najznačajnije, najistaknutije, i da to prezentujemo u knjigama koje se rade po istom modelu - predgovor, antologijski izbor, hronologija, selektivna bibliografija, napomene i na kraju kritički tekstovi o tom piscu", naveo je Vuksanović.

Naglasio je da su sve knjige objavljene na savremenom srpskom jeziku po sadašnjim normama pravopisa.

Pošto su dubrovački i bokokotorski pisci zastupljeni u ediciji o kriterijumima prostora srpske književnosti, Vuksanović zaključuje: "Mi smatramo sve ono što je nastajalo na štokavskom, a ne na kajkavskom i čakavskom narečju, pošto se književnost izvodi iz jezika, da na neki način pripada srpskom književnom korpusu, ne sporeći ni u kom slučaju, kada je riječ o dubrovačkoj književnosti, da ona u isto vreme pripada i hrvatskoj književnosti".

Mladen Šukalo, profesor Banjalučkog univerziteta i član Društva "Matice srpske" iz Republike Srpske, rekao je da je glavni cilj udruženja u kojem se on nalazi predstavljanje srpske književne tradicije u BiH.

"Uključivanje Sime Milutinovića Sarajlije, Petra Kočića, Ive Andrića, Meše Selimovića u ediciju 'Deset vekova srpske književnosti' direktno i indirektno se nameće da i mi razmišljamo kako da se odnosimo prema našoj tradiciji, ali ne da pravimo kopiju, nego da slijedimo ideologiju sastavljača. Jednostavno, kad oni završe svoj i mi svoj posao, da tih 300 knjiga mogu stajati jedna uz drugu ne odudarajući od grafičkog izgleda, metodologije priređivanja pisaca i mnogo čega drugog", rekao je Šukalo, najavivši sličan projekat i kod nas.

Tribina je posvećena dosadašnjim izdanjima Antologijske edicije "Deset vekova srpske književnosti". Pored Vuksanovića i Šukala, govorili su i Slavko Gordić i Marko Nedić, a domaćin je bio Igor Simanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije