Književnost

Velikiću "Kočićevo pero" za "Islednika"

Velikiću "Kočićevo pero" za "Islednika"
Velikiću "Kočićevo pero" za "Islednika"

BANJALUKA - Književna nagrada "Kočićevo pero" za ljeto 2015, koju dodjeljuje Zadužbina "Petar Kočić Banjaluka - Beograd" za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanosti ljepoti Kočićeve misli i riječi, pripala je Draganu Velikiću za djelo "Islednik".

Žiri je radio u sastavu: Nikola Vukolić, predsjednik, Miljenko Jergović i Mladen Vesković, članovi.

"U djelu kriminalističkog naslova 'Islednik' Dragan Velikić objedinjava dva literarna postupka: da život opisuje, ali ga i tumači i sve to čini na jedan sasvim nov, neuobičajen, originalan način strpljivošću pronicljivog inspektora koji svoja minuciozna zapažanja ispisuje na subjektivnim bjelinama vlastitog, ali i zajedničkog ljudskog pamćenja. Jer, ista stvarnost nije identična za sve ljude. Bitan je njihov doživljaj, ukupnost njihovog psihoemocionalnog potencijala, kulture, senzibiliteta, karaktera, tekst genetske šifre naslijeđene od prethodnika", rekao je Nikola Vukolić ističući da Velikićev smisao za detalj impresionira, kao i to da se zbog smislenosti, kompozicije i stilske kohezije u priči sastavljene iz elemenata ovaj roman vrednuje kao visoko umjetničko djelo.

Velikić život opisuje, ali ga i tumači, i sve to čini na jedan sasvim nov, neuobičajen način, kaže Vukolić

"'Islednik' će, sigurni smo, naći svoje čitaoce i među publikom koja pretenduje na zanimljivost i koja čita, u opštoj pandemiji nečitanja, radi zabave, ali i među kultivisanim literarnim sladokuscima, kritičnim i zahtjevnim, kojima će Velikićev tekst pružiti uzbuđenje istinskog umjetničkog doživljaja. Zahvaljujući daru, pronicljivosti, poznavanju čovjeka i spisateljskog zanata, Dragan Velikić je svoj ugled potvrdio i izvan prostiranja svog jezika i uvrstio se, prema sudu meritorne kritike, među pet najznačajnijih literarnih poslenija istočne Evrope", istakao je Nikola Vukolić.

Nagrada "Kočićevo pero" biće na svečan način uručena laureatu u petak, 10. jula, u 12 časova u "Delfi Cafeu" u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije