Književnost

Vukoliću nagrada za obnovu poetskog eseja

Vukoliću nagrada za obnovu poetskog eseja
Vukoliću nagrada za obnovu poetskog eseja

Jubilarna 20. godišnja nagrada za najbolju knjigu u 2013. godini uručena je u četvrtak naveče književniku Nikoli Vukoliću u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci.

Riječ je o priznanju Udruženja književnika RS i grada Banjaluka, koju je Vukolić dobio za knjigu kritika i eseja "Zabilježeno".

"Mislim da sam za ovu knjigu već dobio jednu nagradu, a to je nagrada čitalaca jer je već rasprodata. Uskoro očekujem njeno drugo izdanje", kazao je Vukolić.

Istakao je da ga je vijest o godišnjoj nagradi zatekla na Zmijanju, gdje je upravo i započeo da piše knjigu prije dvije decenije.

"Ona je iz godine u godinu sve više rasla tokom brojnih putovanja, sajmova knjiga, festivala poezije i književnih razgovora širom svijeta. Putujući kroz vrijeme i život bilježio sam ono o čemu sam razmišljao i sve sam to pomno zapisivao", naglasio je Vukolić.

Žiri koji je odlučivao o laureatu obrazložio je da se radi o knjizi koja je obnovila formu eseja, te predstavila poznate autore i njihova djela iz domaće i evropske književnosti.

"Između nekoliko knjiga koje su zaista doprinele književnosti RS izdvojila se 'Zabilježeno' po tome što je njen autor obnovio poetski esej. S više od stotinu naslova Vukolić je prošao kroz lavirint vremena i prostora i pokazao se kao pouzdan vodič", zaključio je Slobodan Bošković, predsjednik žirija.

Knjiga "Zabilježeno" objavljena je u izdanju Zadužbine "Petar Kočić" Banjaluka - Beograd i izdavačke kuće "Prometej" iz Novog Sada, a podijeljena je na cikluse "Eseji", "Zabilježeno o Kočiću", "Zabilježeno o prozi", "Zabilježeno o poeziji" i "Zabilježeno u bilježnici".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije