Književnost

Završen naučni skup o Branku Ćopiću

Završen naučni skup o Branku Ćopiću
Završen naučni skup o Branku Ćopiću

ANDRIĆGRAD - U Andrićevom institutu u Andrićgradu završen je naučni skup posvećen Branku Ćopiću, na kojem je svoje referate izložilo oko 30 profesora iz Republike Srpske i Srbije.

Član uredništva "Matice srpske" Dragana Todoreskov kaže da je na skupu izlagala rad o Ćopiću koji se bavi kulturološkim razlikama i njihovim prevladavanjem u romanima "Ne tuguj bronzana stražo" i "Osma ofanziva", kao i fenomenom metafore koji je višeznačan pojam u književnom djelu Branka Ćopića.

"Ovaj skup predstavlja izuzetan doprinos djelu Branka Ćopića, jer do sada nije relevantno sagledavano u smislu dubljeg poniranja u njegovu poetiku i zato su radovi sa ovog skupa veoma dragocjeni i doprinose dočitavanju svega onoga što je ovaj pisac napisao", kaže Todoreskova.

Naučni saradnik Instituta za književnost i umjetnost u Beogradu Branko Zlatković ističe da je ovo skup koji će na pravi način predstaviti život i djela Branka Ćopića.

"Branko Ćopić je i sam stvarao anegdote, i te priče na jedan karaketrističan i slojevit način govore o njegovom privatnom životu", rekao je Zlatković i dodao da su mnoge objavljivane na radio i televizijskim stanicama.

U okviru naučnog skupa, koji je trajao dva dana, promovisane su dvije knjige i održan je koncert duhovne muzike Pančevačkog srpskog crkvenog pjevačkog društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije