Književnost

Završeni "Bucini dani"

Završeni "Bucini dani"
Završeni "Bucini dani"

Priznanje "Zlatno zrno" za najbolje glumačko ostvarenje festivala "Bucini dani 2015" dobio je Borisu Komneniću, prvak drame Narodnog pozorišta iz Beograda.

Komnenić je, kako je naveo žiri, rafiniranim sredstvima glumačkog majstora pružio osoben i autentičan doprinos tumačenju klasičnog komediografskog lika Jevrema Prokića u Nušićevom Narodnom poslaniku.

Festival "Bucini dani 2015" posvećen esejisti, pjesniku i pozorišnom kritičaru Milosavu Buci Mirkoviću kasno sinoć je završen dodjelom nagrada laureatima i izvođenjem u njihovu čas, predstave "Dragi moj lažljivče" Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

"Zlatno zrno" za najbolju mušku ulogu dodjeljeno je Đorđu Markoviću, za ulogu Žana u predstavi "Nosorog", Ežena Joneska u režiji Snežane Trišić i izvođenju Narodnog pozorišta iz Kikinde, piše B92.

Nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je Biljani Jocić Savić za rolu majke u predstavi "Devetstopetnaesta - tragedija jednog naroda", po romanu Branislava Nušića u izvođenju Kruševačkog pozorišta i Narodnog pozorišta iz Niša.

Najbolji mladi glumac ovog festival je Milan Nakov, koji je sa ulogom Fajtera u predstavi "Rađanje jednog zapisnika" u izvođenju Narodnog pozorišta iz Pirota, oduševio publiku i žiri.

Saša Torlaković je kreirao lik vrhunske scenske kulture kojim se disciplinovano pokorava njegovo scensko tijelo i govor, sa ulogom Drenjine u predstavi "Mnogo vike ni oko čega", u izvođenju Narodnog pozorišta iz Sombora, i zato osvojio "Zlatno zrno" za glumačku bravuru festivala.

Žiri predvođen Mirom Banjac nagradu za produkciju odnosno koprodukciju dodijelio pozorišnoj predstavi "Devetstopetnaesta-tragedija jednog naroda" u izvođenju združenog ansambla i koprodukciji Kruševačkog pozorišta, Narodnog pozorišta iz Niša i Centra za kulturu iz Loznice,

Drugi po redu Festival počeo je 23. juna a obuhvatio je i niz pratećih sadržaja - okrugle stolove, pjesničke večeri, izložbe...

Opština Aleksandrovac, Turistička organizacija i Centar za kulturu, su bili organizatori festivala tokom koga su nastupila pozorišta iz Kikinde, Kruševca, Beograda, Pirota i Sombora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije