Književnost

Željko Đurđević: "Mraz" Tomasa Bernharda

Željko Đurđević: "Mraz" Tomasa Bernharda
Željko Đurđević: "Mraz" Tomasa Bernharda

Od slavnog austrijskog pisca Tomasa Bernharda preporučujem knjigu "Mraz".

Glavna ličnost romana je Štrauh, nekada talentovani slikar, koji lutajući usamljen često dolazi u gostionicu u sumornom austrijskom planinskom selu Veng, okovanom hladnoćom, da okonča svoj život, prirodnom smrću ili samoubistvom. Štrauh se bori sa svojim demonima. On je neshvaćen od svih, čak i svog jedinog brata, cijenjenog hirurga, koji u selo šalje mladog pomoćnika, sa namjerom da posmatra slikara, pedantno bilježeći njegova duševna stanja. Slikar ne zna za namjeru mladog studenta, te se sve više veže za njega, pošto je on jedina osoba u Vengu sa kojom može otvoreno razgovarati. Njegove teške misli, na momente nepovezane, isprekidane, fanatične, daju uvid u slikarevu prošlost, sadašnjost i buduće namjere. Tomas Bernhard velemajstorski oslikava duševna stanja čovjeka, koji je nimalo slučajno umjetnik, kao i u romanu "Gubitnik", o pijanisti koji je izvršio samoubistvo. Nakon brojnih dana i noći druženja, student shvata da je nemoćan da pomogne slikaru, te se mora hitro otrgnuti iz divlje bujice, kako bi sačuvao svoje fizičko i psihičko zdravlje.

U kakvom ponoru boravi slikar najbolje će svjedočiti sljedeće rečenice: "Čovjek može na nekom splavu godinama, u tijesnom dodiru, tijelo uz tijelo, da plovi zajedno sa ljudima koje ne poznaje, da te ljude ipak ni za dlaku bliže ne upozna. Mrak koji čovjeka obavija, pokoji put je potpuno isti, kao i mrak koji se docnije, kad je već svršeno, u nama skameni".

"Hladnoća je najošroumnije prirodno stanje. Mnogi su već mrazom obilježeni", kaže slikar. Kako bi dočarao užase Venga, Bernhard stanovnike sela prikazuje kao slaboumne, razorene polnim i nasljednim bolestima, tuberkulozom, alkoholom, nastrane, ogrezle u blud, ubistva, tuče, podmetanje požara, otimačine i česta samoubistva. Ovaj kafkijanski ili sartrovski krug pakla na Zemlji, iako je mučan, istovremeno nas velikom snagom privlači, kao uostalom i ostale knjige Tomasa Bernharda.

Autor je pjesnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije