Književnost

Život Herte Miler kroz fotografije

Život Herte Miler kroz fotografije
Život Herte Miler kroz fotografije

U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u četvrtak naveče otvorena je izložba "Herta Miler - Začarani krug riječi", koja je posvećena životu i radu ove književnice koja je dobila Nobelovu nagradu.

Na izložbi su prikazani dokumenta i fotografije iz porodičnog vlasništva Milerove, kroz koje se na posredan način može sagledati njen život, od ranog djetinjstva u švapskom Banatu pa sve do dodjele Nobelove nagrade za književnost.

Izložbu su organizovali Narodna i univerzitetska biblioteka RS  u saradnji sa Goethe institutom.

Šarlote Hermeling, direktor Goethe instituta, istakla je da je ova izložba bila predstavljena širom svijeta.

"Herta Miler je rođena u Rumuniji, koja je u to vrijeme bila komunistička zemlja. Veoma rano je počela da piše, ali su joj tadašnje vlasti u toj zemlji zabranile rad", rekla je Hermelingova.

Najzanimljiviji dio izložbe je pokušaj kustosa projekta da naprave izložbu u kojoj gledaoci mogu pristupiti individualno.

Postavljena je multimedijalna kutija na kojoj gledaoci mogu, prateći vlastito vrijeme, poslušati i pogledati dokumente Milerove i dokumente vezane za njeno iskustvo života u komunističkoj Rumuniji kao njemačke književnice.

Ljiljana Petrović-Zečić, direktor Narodne i univerzitetske biblioteke RS, istakla je da oni imaju priliku ugostiti jedan ovakav nesvakidašnji događaj.

"Izložba ima takav karakter da se može pratiti život i rad Herte Miler te različiti istorijski periodi koji su vezani za njen život i rad, a posebno dio njenog života vezan za književnost koju ona stvara", ističe Petrović-Zečićeva. 

Izložbi je prisustvovala Irena Soldat-Vujanović, pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske.

Izložbu će publika u izložbenom salonu NUB RS moći pogledati do 20. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije