Muzika

20 godina od ubistva Marvina Geja

20 godina od ubistva Marvina Geja
20 godina od ubistva Marvina Geja

Na današnji dan, prije 20 godina, ubijen je jedan od najboljih soul pjevača svih vremena Marvin Gej.

Čuvenog muzičara je dan pred 45. rođendan usmrtio njegov otac pucnjem u glavu iz pištolja, podsjeća Telegraf.

Marvin Gej je u posljednjim godinama života imao dosta problema s alkoholom, drogom, pa i zakonom zbog dugovanja poreza. Svjetsku slavu je stekao kao izvođač u diskografskoj kući "Motown" šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Sedamdesetih godina je objavio veoma uspješne albume "What's Going On" i "Let's Get It On". Marvin Gej je u to vrijeme uz Stivija Vondera i Lutera Vandrosa bio je jedan od najtalentovanijih i najuticajnijih muzičara sa etiketom "Motown".

Slojeviti zvučni izraz albuma "What's Going On", koji je bio pod uticajem fanka i džeza, sa zanimljivim tekstovima donijeli su mu veliku popularnost tih godina, ali i prekid saradnje s kućom "Motown".

Dva velika hita "Mercy Mercy Me (The Ecology)" i "Inner City Blues (Make Me Wanna Holler)", dolaze na Top 10 pop muzike i na prvo mjesto R&B Top lista.

Album prerasta u jedan od nezaboravnih soul albuma svih vremena, baziran na temi koncertnog albuma i postavio je nove granice u soul muzici.

Taj album često se navodi kao jedan od najboljih u popularnoj muzici, a časopis "Rolling Stone" ga je svrstao na deveto mjesto liste 500 najboljih albuma svih vremena.

Nakon toga, jedno vrijeme je proveo u Evropi, da bi se na scenu vratio albumom "Midnight Love" 1982, koji je širom svijeta bio prodat u više od šest miliona kopija. Sa njega se izdvojio i veliki hit "Sexual Healing", koji je Geju donio prvu Gremi nagradu 1983.

Otac Marvina Geja je zbog ubistva sina osuđen na šest godina zatvora. Tokom suđenja doktori su mu otkrili tumor i on je 1998. umro u svojoj kući od upale pluća.

Marvin Gej je posthumno, 1987. godine, ušao u Rokenrol dvoranu slavnih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije