Muzika

"Armagedon rokenrol" na prvencu

"Armagedon rokenrol" na prvencu
"Armagedon rokenrol" na prvencu

Banjalučka četvorka okupljena u sastav "SpidFrik" krajem prošle godine izdala je album prvenac istoimenog naziva, a trenutno su skoncentrisani na njegovu koncertnu promociju.

Bend je aktivan od aprila 2008. godine, krasi ga žestok gitarski zvuk, koji sami označavaju kao "armagedon rokenrol", a albumu su prethodila dva EP izdanja.

"Album je bio na redu poodavno, ali zbog problema s postavom smo prolongirali snimanje i izlazak istog. Promjene postave nisu baš nešto što se planira, no eto, ljudi se ne nađu u muzici, imaju životne obaveze i tako dalje. Da je postava bila stabilnija vjerovatno bismo dosad imali tri albuma", kaže Oliver Dejanović, osnivač i basista grupe.

Izdanje "SpidFrika" obuhvata 13 numera, a radi se o samizdat materijalu, koji se upravo zbog toga može i besplatno preuzeti sa zvaničnog profila grupe na onlajn servisu Bandcamp.

"S obzirom na internet eru u kojoj živimo, klasično objavljivanje albuma više nema tu važnost kao nekada. Sad je sve mnogo, mnogo dostupnije putem daunlouda. Ako bismo dobili neku dobru ponudu od izdavača, razmotrili bismo je, no zasad je ovo sasvim u redu", ističe Dejanović.

Inače, sastav čine iskusni i muzički veoma angažovani članovi u još nekim banjalučkim grupama, ali to ipak ne smeta funkcionisanju "SpidFrika".

"Naš bubnjar svira s bendovima 'Shizomantra' i 'Deer in the Headlights', a naš pjevač pjeva i u bendu 'Pajperov smijeh'. To je potpuno u redu, jer sam i sam svirao svašta. Ako čovjek ima razne aspekte kreativnosti, koje ne može iskazati samo kroz jedan bend, zašto da ne", uviđajan je Dejanović.

Premda se već dugi niz godina bavi muzikom, te je svirao u nekoliko značajnih sastava nešto "težeg" muzičkog izraza, smatra da Banjaluka nema svoju scenu.

"Ne postoji nešto takvo kao što je banjalučka scena, postoje bendovi koji sviraju. Oni s autorskim materijalima, ako su iole alternativnijeg pravca, marginalizovani su. Situacija s mjestima za sviranje u gradu je katastrofalna. Cover, tezga bendovi, po kafićima i klubovima nisu scena. Oni su samo radno osoblje unajmljeno za tu noć", zaključuje Dejanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije