Muzika

BKC pretijesan za ljubitelje džeza

BKC pretijesan za ljubitelje džeza
BKC pretijesan za ljubitelje džeza

SARAJEVO - Sjajnim nastupom američkog pjevača Gregorija Portera u utorak naveče u prepunoj dvorani Bosanskog kulturnog centra (BKC) otvoren je "Jazz Fest Sarajevo".

U godini kada ovaj značajan muzički festival slavi svoje punoljetstvo, organizatori mogu biti prezadovoljni, jer je interesovanje publike za sve koncerte izuzetno veliko. Tako se i prve večeri za Porterov nastup tražila karta više. Nažalost, veliki broj ljubitelja džeza, muzike i glasa ovog umjetnika ostao je uskraćen za mjesto u sali BKC-a, jer su ulaznice brzo razgrabljene.

Oni koji su bili vrijedni i koji su karte rezervisali još u avgustu nisu morali da brinu. Porter se Sarajlijama predstavio aktuelnim, "Grammyjem" nagrađenim projektom "Liquid Spirit".

Na veliko zadovoljstvo gotovo 1.000 ljudi, energično, strastveno i sa puno emocija izveo je brojne kompozicije. Posjetioci nisu ni slutili da će koncert postati njegova svojevrsna "rođendanska žurka". Naime, Porter je baš toga dana napunio 43 godine. Prisutne je počastio pjesmama, a oni njega gromoglasnim aplauzom.

"Oduševljeni smo koncertom. Očekujemo da će i ostali biti tako dobri i zaista svake godine uživamo u 'Jazz Festu'", kazala je grupa mladih ljudi po završetku muzičkog šoua.

"Jazz Fest Sarajevo" ove godine, između ostalog, donosi i nastupe četvorostruke dobitnice nagrade "Grammy" Dajan Rivs, američke pjevačice, i Ibrahima Maaloufa, libansko-francuskog trubača, kao i legendarnog britanskog gitariste Džona Meklaflina, koji nastupa sa svojim ansamblom "4th Dimension".

Džez diva Dajan Rivs osvojila je publiku na otvaranju "Jazz Festa Sarajevo" 2008. godine nastupom koji je svjedočio o jedinstvenom pjevačkom umijeću, izuzetnoj karizmi i zadivljujućoj energiji koje neće nedostajati ni ovog puta.

Rivsova je u dosadašnjoj karijeri snimila dvadeset samostalnih albuma, a nakon petogodišnje diskografske pauze, novi album "Beautiful Life" objavljuje za "Concord Records", za koji je 2006. godine objavila i soundtrack za "Oscarom" nominirani film Džordža Klunija "Good Night, and Good Luck".

Nakon više od tri decenije uspješne karijere, zaključuje da je život lijep te na izdanju "Beautiful Life" izvodi venvremenske numere Marvina Geja, Boba Marlija ili Ani DiFranko, te dvije nove, vlastite kompozicije, koje slave život u njegovoj cjelini, sa svakom tugom i radošću.

Među gostima festa su i američki gitarista Bil Frisel, koji će predstaviti aktuelni projekt "Guitar in the Space Age", norveški saksofonista Hakon Kornstad, trio iznimnog kontrabasiste Avisaija Koena, te braća Teofilovići, koji će sa Miroslavom Tadićem premijerno u Sarajevu predstaviti repertoar tradicionalnih pjesama Balkana s albuma "Vidarica".

Ulaznice za nastup Ibrahima Maaloufa, najavljenog za posljednje veče festivala, 9. novembra, rasprodate su već prvog dana festivala.

I ove godine festival ima i klupski program "Late Nite Stage", te edukativni program "Music Meeting", koji će okupiti više od 80 mladih muzičara i studenata muzike iz regiona, dok će nedjeljni koncert i radionica za djecu okupiti nekoliko stotina djece školskog i predškolskog uzrasta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije