Muzika

"Banjalučankama" zlato na Svjetskoj horskoj olimpijadi

"Banjalučankama" zlato na Svjetskoj horskoj olimpijadi
"Banjalučankama" zlato na Svjetskoj horskoj olimpijadi

BANJALUKA Ženski kamerni hor "Banjalučanke", pod vođstvom kompozitora i dirigenta Mladena Matovića, osvojio je zlatnu medalju na Svjetskoj olimpijadi horova u Rigi (Letonija) u konkurenciji oko 500 horova iz 80 zemalja.

"Banjalučanke" su na ovom najznačajnijem svjetskom horskom takmičenju učestvovale kao jedini predstavnik Republike Srpske i BiH, a zlatnu medalju su osvojile u kategoriji tradicionalne muzike.

Hor se direktno kvalifikovao na Svjetsku horsku Olimpijadu u Rigi, koja je održana od 9. do 19. jula, zahvaljujući prethodno osvojenim zlatnim medaljama na evropskim takmičenjima u Budimpešti i Barseloni. 

"Nakon dva uzastopna olimpijska srebra sa prethodne dvije horske Olimpijade koje su održane u Kini i SAD, konačno smo dosanjali san o olimpijskom zlatu i na najljepši mogući način zaokružili i potvrdili višegodišnju rezultatsku konstantu najuspješnije generacije ansambla, te dodatno učvrstili svoje mjesto najbolje rangiranog hora na zvaničnoj rang listi 50 najboljih kamernih horova svijeta Svjetske horske asocijacije `Muzika Mundi", izjavio je Matović Srni.

Imajući u vidu ogroman broj zemalja učesnica Olimpijade, a u želji da učešćem pruži puni doprinos ublažavanju posljedica katastrofalnih poplava koje su zadesile Republiku Srpsku i region, hor je od Svjetske horske asocijacije dobio mogućnost da promoviše sve aktivnosti i načine na koje se može pomoći ugroženom stanovništvu i Srpskoj.

Tokom trajanja Olimpijade posebno je promovisana kompozicija "Anđeo u vašem srcu", autora Mladena Matovića, kojom su članice ansambla univerzalnim jezikom muzike pozvale međunarodu javnost da pomogne u obnovi poplavljenih područja. 

Ova numera bi uskoro trebalo da dobije i svoj video zapis koji će joj dodatno pomoći da u potpunosti ispuni svoju namjenu i funkciju.

Ženski kamerni hor "Banjalučanke" želi da se javno zahvali gradu Banjaluka, te svim republičkim institucijama i prijateljima ansambla koji su direktno ili indirektno pomogli odlazak i učešće hora na ovom prestižnom horskom takmičenju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije