Muzika

Banjaluka čeka bolja vremena za Čajkovskog

Banjaluka čeka bolja vremena za Čajkovskog
Banjaluka čeka bolja vremena za Čajkovskog

BANJALUKA - Čajkovski je u svakom smislu jedan od najznačajnijih kompozitora uopšte, a Rusi su i svoj čuveni konzervatorijum i najveće muzičko takmičenje upravo nazvali po Petru Iljiču, rekao je Arsen Čarkić, pijanista i profesor na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, povodom današnjeg jubileja - 175 godina od rođenja Petra Iljiča Čajkovskog.

U Rusiji ovaj jubilej biće obilježen na više lokacija, dok je u Beogradu za isti zadužen klavirski kvintet "Alter Senso". Čarkića smo pitali da li će se i Banjaluka pridružiti proslavi.

"Nažalost, nama je proslava njegovog jubileja pala u dane proslave našeg domaćeg velikana etnomuzikologije (a takođe i stvaraoca, odnosno kompozitora) Vlade Miloševića, te su akademski kamerni sastavi pretežno bili preokupirani repertoarom predviđenim za ove dane. Pored Čajkovskog, takođe je ovo proljeće bilo i 230 godina od rođenja Baha, Hendla i Skarlatija, a Bahu u čast smo već uspjeli pokrenuti seriju koncerata", kazao je Čarkić, ističući prvenstveno značaj Čajkovskog na polju simfonijske, orkestarske muzike, kao i to da njegove simfonije i simfonijske poeme spadaju u sam vrh ruskog romantizma i muzičkog stvaralaštva uopšte.

Čajkovski je omiljen i u našoj sredini, riječi su Čarkića, međutim njegova djela traže obiman izvođački aparat, odnosno velike orkestre od pedeset i više članova, za šta, nažalost, ovdje nema finansijske podrške.

"Ono što smo uspjeli dosad jeste izvođenje njegovog najčuvenijeg Koncerta za klavir i orkestar u B molu u Banskom dvoru, a nadamo se da će doći i neka, za kulturu bolja vremena, kada će i Banjaluka imati priliku da čuje njegove neprevaziđene simfonijske poeme, pa i simfonije", dodao je Čarkić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije