Muzika

Biseri umjetničke muzike prosuti u Banskom dvoru

Biseri umjetničke muzike prosuti u Banskom dvoru
Biseri umjetničke muzike prosuti u Banskom dvoru

BANJALUKA - Novogodišnji koncert Banjalučke filharmonije, četvrti put, tačno u podne, održan je danas u prepunoj koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor u gradu na Vrbasu, pod dirigentskom palicom Vanese Kremenović.

"Zaista je veliko zadovoljstvo da četvrti put održavamo novogodišnji koncert, ovaj put slavimo i mali ljubilej, a to je pet godina od osnivanja Banjalučke filharmonije. U odnosu na ostale filharmonije u regionu, koje imaju tradiciju pola vijeka ili duže, mi pravimo one prve, dječje korake", rekao je Ivan Otašević, direktor Banjalučke filharmonije.

Dodaje da na ovaj način građanima Republike Srpske čestitaju Novu godinu.

"Što se tiče numera, zaista smo izabrali bisere umjetničke muzike, koje je publika, uvjerili smo se, prepoznala", kazao je on.

Na koncertu, zahvaljujući sporazumu Banjalučke filharmonije i Narodnog pozorišta u Beogradu, učestvovala je i Ana Zorana Brajović, gostujući dirigent.

Ta saradnja, istakao je Otašević, je zapravo dvosmjerna, budući da će članovi Banjalučke filharmonije u martu nastupiti u Narodnom pozorištu u Beogradu, a to je za njih, kako je istakao, jako velika stvar.

Solisti na koncertu bili su Lidija Pajić, sopran, koja je izvela numere Rahmanjinova i Sartorija, Miljana Brezičanin, tenor, koja je otpjevala dvije arije - "Mizete" iz Pučinijeve opere "Boemi" i Katalanijevu "La Vali", te gost iz Novog Sada, tenor Aleksandar - Saša Petrović, koji je izveo numere "Granada" i "Con te partiro".

Brezičaninova je, uz najljepše želje građanima povodom Pravoslavne nove godine, otkrila i svoje planove za naredne mjesece, tokom kojih će imati turneju po cijeloj Republici Srpskoj sa Udruženjem operskih pjevača "Figaro".

Petrović je poslije otpjevanih numera, koje su bile u skladu sa novogodišnjom atmosferom, rekao je da je oduševljen publikom, te da se uvijek rado odazove na poziv Banjalučke filharmonije.

"Mi smo muzički prijatelji i prijatelji privatno. Poštujemo se uzajamno, ja jako poštujem napore ljudi iz Banjalučke filharmonije i trud da razvijaju kulturnu muziku u Banjaluci i Republici Srpskoj", kazao je on.

U publici, koja nije štedjela dlanove i koja je aplauzima nagrađivala svaku izvedenu kompoziciju, bilo je dosta javnih ličnosti, od muzičara i glumaca do predstavnika političkog vrha, poput Željke Cvijanović, predsjednice Vlade RS, Nedjeljka Čubrilovića, predsjednika Narodne skupštine RS, i Nebojše Radmanovića, delegata Kluba Srba u Domu naroda parlamenta BiH.

Koncert je imao podršku Kabineta predsjednika RS, Ministarstva prosvjete i kulture RS, Vlade RS te grada Banjaluke.

Za period od pet godina, koliko postoji, Banjalučka filharmonija održala je više od 70 koncerata širom RS, sarađivala sa solistima i dirigentima iz regiona i svijeta te uspješno predstavila RS u Švedskoj, Italiji, Grčkoj i Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije