Muzika

Bob Dilan danas slavi 74. rođendan

Bob Dilan danas slavi 74. rođendan
Bob Dilan danas slavi 74. rođendan

Američki pjevač, kompozitor i pjesnik bez kojeg svijet muzike ne bi bio isti, Robert Zimerman, poznat kao Bob Dilan, danas slavi 74. rođendan.

Njegov uticaj na rok muziku je ogroman. On je prvi muzičar koji je insistirao na kvalitetu tekstova pjesama i jedan je od prvih koji je svirao folk rok, kao i kantri rok šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Njegove dvije suprotstavljene ambicije: da bude uspješan pop-pjevač i da ga ozbiljno shvate kao umjetnika čine se neskladnim koliko i njegova fuzija folka i roka. Sve ono što je u američkoj kulturi toliko popularno automatski se izjednačavalo sa kompromisom i srozavanjem.

Ta njegova druga strana nervirala je "pravovjernike", pa Irvin Silber šalje Dilanu otvoreno pismo u kojem kritikuje njegovu estetsku narcisoidnost. Pol Volf ga optužuje da je prevarant, licemjer i izrabljivač sopstvene publike.

Dilan je kao dijete dosta vremena provodio slušajući radio i na početku je bio impresioniran kantrijem i bluzom, a rok ga je kasnije zainteresovao. Dok je išao u srednju školu bio je osnivač nekoliko bendova, a njegov početak u muzici bio je obojen mješavinom rok i folk tonova.

Početkom šesdesetih godina 20. vijeka napušta studiranje i seli se u Njujork da bi se posvetio svojoj ljubavi, muzici.

Pozitivne kritike njegovih klupskih nastupa u "Njujork tajmsu" i usmene preporuke dovode ga do legendarnog lovca na muzičke talente Džona Hamonda i ugovora s "Columbia Recordsom", ali i prvog albuma, "Bob Dylan".

U tom vremenu je u svojim pjesmama izražavao bunt prema američkom društvu i tekstovima poručivao svoje političke stavove, da bi se u kasnijim godinama umjetničkog stvaranja udaljavao od društveno-političkih tema.

Dilan svira gitaru, usnu harmoniku i klavir, a tokom 45 godina umjetničkog rada objavio je 44 albuma, među kojima su najzapaženiji "The Freewheelin' Bob Dylan", "Blonde on Blonde", "Blood on the Tracks", "Desire", "Love and Theft i Modern Times"...

Čuveni kantautor je nosilac prvog dvostrukog albuma u istoriji muzike, pod nazivom "Blonde on Blonde" iz 1966. godine.

Njegove, tada još neobjavljene, pjesme sa grupom "The Band" su razlog nastanka albuma "The Great White Wonder" iz 1969. godine, prvog bootlega u istoriji rok muzike.

Stvaralaštvo Boba Dilana nagrađeno je priznanjima poput nagrade Polar, Gremija za životno djelo, priznanja Kenedi centra, članstva u Rokenrol dvorani slavnik i Dvorani slavnih tekstopisaca u Nešvilu.

Njegove najpoznatije pjesme su: "The Times They Are A-Changin", "Shelter from the Storm", "Tangled up in Blue", "Blowin' in The Wind", "Like a Rolling Stone", "Just Like A Woman", "All Along the Watchtower", "Lay Lady Lay" i mnoge druge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije