Muzika

Članovi tandema Kul Bo: Živimo u muzičkom braku

Članovi tandema Kul Bo: Živimo u muzičkom braku
Članovi tandema Kul Bo: Živimo u muzičkom braku

Nastupom u popularnoj emisiji "Ja imam talenat", koja se emituje na prvom programu RTS, muzički tandem "Kul Bo" iz Kozarske Dubice osvojio je simpatije ne samo žirija, već i mnogobrojne publike širom regiona.

Pregled snimka njihove izvedbe pjesme Ališe Kiz "If I ain't got you" na YouTubeu sada se polako penje ka broju 55.000, s nepodijeljenim pozitivnim komentarima.

Pjevačica Božana Radoš i gitarista Nemanja Kotur Keske skromno smatraju da je prolaz u polufinale među 400 najboljih tek početak i da im predstoji još mnogo rada.

"Uigran smo dvojac, uvijek radimo zajedno i u ovoj sferi smo se, kao muzičari, razvili zajedno. Imamo frazu da smo u muzičkom braku, nema varanja i tome slično", objašnjava kroz smijeh Radoševa, koja je po zanimanju profesorica engleskog jezika.

Naglašava da te šale zapravo govore o tome šta su sve prošli zajedno. Plan im je da tako i nastave, pa je šou "Ja imam talenat", kažu, bio logičan izbor, jer su tamo mogli nastupati u paru.

"Nemanja je imao tajni plan pa je popunio formular i prijavio nas, a nakon toga ja nisam mogla da ispadnem 'kukavica'. Ipak, definitivna odluka je pala kada me je Nemanja jednostavno upitao: "Božana, kako ti misliš da ćemo snimiti album i nastaviti da se bavimo ovim", prisjeća se Radoševa i dodaje da je bilo vrijeme da se zapita da li mogu napredovati bez iskoraka iz neke "sigurnosti".

Kada se sve ovo završi, ako ne nastaviš da praviš svoju muziku i pojavljuješ se pred ljudima, opet nisi ništa uradio, kaže Kotur

Kaže da je tokom nastupa imala tremu, ali i da je ona "oživljava", te da joj je emocija najbitnija pa tako određuje tehniku i sve ostalo.

"Pjesma ima lijepu poruku, koja kaže: 'Ne treba mi nikakav novac, ako nemam tebe'. Ponudili smo to publici i žiriju, oni su to prihvatili i pozitivno odreagovali. Publika je jedna 'varljiva' formacija, ali smo se našli u zahvalnoj situaciji. Taj momenat, ta pjesma i te reakcije - bilo je idealno", priča Radoševa o utiscima sa nastupa.

Sa druge strane, Kotur kaže da je bio totalno ravnodušan, ali da su pred kraj pjesme počele da mu se tresu obje ruke, što mu se u životu nije desilo.

"Osjetio sam neko uzbuđenje koje nisam do sada, neko 'lebdenje'. Sjajan osjećaj, u svakom slučaju", ističe Kotur i dodaje da trenutno tragaju za pjesmom koju će izvesti u polufinalu.

Navodi da su zadnjih pet godina, kroz koje su ih ljudi na svirkama upoznavali, pokazale rezulat.

"Možda smo mi mogli još pet godina raditi polako, svirati, snimati, pa bi za 10-15 godina došli na isto. U svakom slučaju, kada se sve ovo završi, ako ne nastaviš da praviš svoju muziku i pojavljuješ se pred ljudima, opet nisi ništa uradio. To je onda bilo tvojih pet minuta slave", smatra Kotur, koji se muzikom bavi skoro 20 godina, a od toga posljednjih deset aktivno.

Naglašavaju da im je trenutna preokupacija "Talenat", ali da bi autorski rad bio neka vrsta novog početka.

"Učili smo od drugih, izražavali smo se kroz druge, sada treba da stvorimo nešto za šta možemo reći da je naše", smatra Radoševa, koja za sebe kaže da je "šarena" osoba, pa bi to vjerovatno bio neki pop-džez.

"Kul Bo" već ima svoje pjesme od kojih su neke izvodili pred publikom, ali i one koje su još u "radnim" verzijama.

Publika je "varljiva" formacija, ali taj momenat i te reakcije, bilo je idealno, ističe Radoševa

"Božana ima hrpu tekstova za koje nisam ni znao, dok nisam pročitao njeno ime na plakatu za lokalno poetsko veče. Mi smo trebali da sviramo i pjevamo tu, ali nisam znao da će ona i da čita svoje pjesme", prepričava anegdotu Kotur i dodaje da imaju mnogo ideja, ali da im je najveći problem nedostatak radnog prostora i tehnike, te se nadaju da će se to promijeniti u budućnosti.

Radoševa navodi da sada imaju malo više ponuda za nastupe nego inače, ali da to neće bitno uticati na njihove planove.

"Dobili smo već ponude da sviramo u Srbiji, u nekim malo daljim mjestima u BiH, mediji se takođe interesuju dosta, ali nećemo se zanositi. Potrebno je radi i voljeti to što radiš. Mi nastavljamo u svom stilu", zaključuje ona optimistično.

Muzika ih upoznala         

Božana Radoš ističe da ih kao dvojac za muziku vezuje još jedna zajednička nit, a to je da su članovi istog hora.

"Upoznali smo se sasvim spontano, kroz muziku. Nemanja je imao bend u Dubici sa kojim je svirao u lokalu u koji sam često dolazila. Nekoliko puta sam im se pridružila i otpjevala ponešto. Kako sam vremenom donosila tekst po tekst, shvatili smo da imamo repertoar. Nakon toga smo "pekli zanat" po dubičkim lokalima, da bismo lagano počeli da nastupamo i u okolnim mjestima", naglašava ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije