Muzika

Čudo iz BiH u X Factoru: 13-godišnja Ilma Karahmet oduševila i publiku i žiri

Čudo iz BiH u X Factoru: 13-godišnja Ilma Karahmet oduševila i publiku i žiri
Čudo iz BiH u X Factoru: 13-godišnja Ilma Karahmet oduševila i publiku i žiri

Najpopularniji muzički šou na svijetu, nakon decenije od njegovog nastanka, dobio je i balkansku verziju pod nazivom "X-Factor Adria", a zvijezda prve epizode prikazane sinoć bila je nesumnjivo trinaestogodišnja Ilma Karahmet iz Kiseljaka, koja je zapanjila žiri svojim raskošnim glasom.

Prvi dio takmičenja protekao je u znaku audicije, pa su mladi pjevači morali da ubijede strogi žiri, koji čine dokazani muzičari Kristina Kovač, Emina Jahović, Kiki Lesandrić i Željko Joksimović, da zaslužuju da se plasiraju u dalji tok takmičenja.

"Oduševljena sam što sam uopšte pozvana da budem žiri u 'X Factoru'. Ali, mislim da sam zaslužila", kazala je Jahovićeva. Kovačeva je istakla da se raduje što ima priliku da bude dio šoua, a ni Joksimović nije krio da je veoma uzbuđen, te dodao da mu to inače nije odlika.

"Ne mora neko da bude super pevač, ali moraju da budu zvezde u glavi", bio je Joksimovićev prvi savjet budućim zvijezdama.

Aleksa Perović iz Kraljeva privukao je pažnju sudija emotivnim izvođenjem pjesme Sergeja Ćetkovića.

"Istopiću se kao Sneško Belić. Vidim da ćeš slomiti mnoga srca. Imaš šansu da budeš velika zvezda, ne samo u Srbiji, već i u regionu", ocijenila je Jahovićeva.

Nastup "multimedijalnog umjetnika", kako je sebe predstavio Slavko Kalezić iz Podgorice, nikoga od članova žirija nije ostavio ravnodušnim. Prva je ustala Kovačeva, koja je zaigrala uz neobični ples mladog Crnogorca, koji je po profesiji glumac, a odmah za njom ustala je i Jahovićeva. Nakon što je skrenuo pogled i pažnju kada mu je Jahovićeva namignula, Joksimović ga je prekorio uz obrazloženje da ga ne gleda dok mu priča "životno važne stvari" i odlučio da mu kaže "ne". Ipak, ostali članovi žirija su odlučili da Kalezić prođe u dalji krug takmičenja.

Prvi dio takmičenja zamišljen kao audicija, pa su mladi pjevači "ubjeđivali" strogi žiri da zaslužuju dalji plasman

Na scenu je zatim stupio Beograđanin Petar Jojić Perčoli, koji je pjesmu "Ti živiš u oblacima, mala" otpjevao i scenski izveo u maniru Zdravka Čolića, što mu je žiri zamjerio. Jahovićeva mu je najviše zamjerila to što nije ostvario kontakt s njom, dok se ona uvijala uz taktove pjesme.

"Sve vreme ti mašem i igram, u sredini sam, a ti me nijednom nisi pogledao. Ti me uopšte nisi primetio, čoveče. Zato ću ti reći 'ne'", kazala je ona.

Međutim, ostali članovi žirija su ga ipak pustili u dalje takmičenje, zatim i Jahovićeva, ali tek kada je poljubio njenu ruku.

Na kraju emisije, kada je mala Ilma Karahmet iz Kiseljaka zapjevala "Ima jedan svijet" Zorice Kondže, žiri naprosto nije mogao da vjeruje šta čuje. Trenutak iznenađenja zamijenile su ovacije, a publika dugo nije mogla da se stiša nakon njenog spektakularnog nastupa.

"Hoćemo još, hoćemo još", čulo se iz publike.

Svi članovi žirija su ustali, a Joksimović je došao ispred nje, poklonio se i poljubio joj ruku u znak poštovanja. Dok je publika bila u delirijumu, aplauz je potrajao cijeli minut.

"Ovo nije X faktor, ovo je 100 puta X faktor. Sa 13 godina... Ovo je najbolje što sam čuo u životu! Ovo je čudo", naglasio je Joksimović, a s njim se složio i ostatak žirija.

"Svi će imati problem posle tebe", kratko je rekao Lesendrić, a Kovačeva naglasila da peva kao boginja.

Šou, koji je izazvao veliku pažnju i na društvenim mrežama, tog momenta je doživio kuluminaciju, jer su pozitivni komentari i oduševljenje preplavili Facebook i Twitter.

"Kao da je 20 puta nastupala na 'Evroviziji'", jedan je od komentara, a nije izostala ni ona poznata "da samo ljudi iz BiH znaju dobro da pjevaju".

Pobjednika "X Factor Adrije" očekuje ugovor o vođenju karijere u vrijednosti preko 200.00 evra, kao i ugovor s produkcijom "Sony Music".

Finalno veče takmičenja najavljeno je za februar naredne godine u "Kombank areni", kada će se strogom žiriju priključiti i jedna svjetska muzička zvijezda, a već se spekuliše da bi to mogle biti Pink, Bijons ili Rijana.

Druga šansa

Irma Dragićević iz Hrvatske, na nagovor publike, ali i Željka Joksimovića, dobila je drugu šansu. Njenu prvu izvedbu ispratil su komentari da je dosadno i da nije ostavila nikakav utisak, a kada se ponovo vratila na scenu svi članovi žirija dali su joj pozitivan glas.

Šansu da nastave dalje dobili su i Beograđani Jana Vuković, Luka Grumić i Hristina Vuković, te Martijan Kirilovski i Angela Miteva iz Makedonije, ali ne i Banjalučanka Milana Drljača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije