Muzika

Dan odluke na Evroviziji: Notna euforija potresa Evropu

Dan odluke na Evroviziji: Notna euforija potresa Evropu
Dan odluke na Evroviziji: Notna euforija potresa Evropu

BAKU - Muzička scena u Evropi nakon ovog vikenda neće biti ista.

Stari kontinent će na "Eurosongu" u azerbejdžanskoj prijestonici Bakuu dobiti novu najbolju pjesmu izabranu na tom prestižnom takmičenju.

Maya Sar, predstavnica BiH na "Eurosongu", pjesmom "Korake ti znam" na drugoj polufinalnoj večeri izborila je plasman u finale ovog velikog muzičkog takmičenja.

Šansu za pobjedu u četvrtak naveče izborio je i Željko Joksimović, predstavnik Srbije, kao i Kaliopi, predstavnica Makedonije.

Susjedna Hrvatska, koju je ove godine predstavljala Nina Badrić, nije se plasirala u finale, kao ni predstavnica Slovenije Eva Boto, dok je Rambo Amadeus, predstavnik Crne Gore, kući otišao već poslije prve polufinalne večeri.

U finale ovogodišnjeg "Eurosonga", koji se održava u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana, drugo finalno veče su se plasirali i Litvanija, Ukrajina, Švedska, Norveška, Estonija, Malta i Turska.

Maya Sar je odličnom izvedbom pjesme "Korake ti znam" očarala nekoliko hiljada prisutnih u "Kristalnoj areni".

Bh. predstavnica je nastupila sama, noseći dugu crnu haljinu i tradicionalni ovdašnji nakit iz srednjeg vijeka.

Pjesmom "Nije ljubav stvar" uz pratnju "Ad Hoc orkestra" Joksimović je probio led i prvi pozdravio kako publiku u "Kristalnoj dvorani" tako i gledaoce širom Evrope.

Odmah nakon Srbije scenu je moćnim glasom preuzela Kaliopi, makedonska predstavnica. Najmlađa učesnica ovogodišnjeg "Eurosonga", šesnaestogodišnja Slovenka Eva Boto, nastupila je pod rednim brojem devet, dok je odmah poslije nje u drugoj polufinalnoj večeri nastupila Nina Badrić sa pjesmom "Nebo", kojom je predstavljala Hrvatsku.

"Ponosna sam svim svojim srcem na cijelu svoju ekipu, koja je sva ova tri mjeseca disala sa mnom. Bila sam mirna, sretna i Bogu zahvalna što smo napravili nastup na koji smo bili ponosni", izjavila je Badrićeva nakon nastupa.

Veliku pažnju izazvao je nastup švedske predstavnice Lorin s pjesmom "Euphoria", koja je uoči finala najbolje kotirala na kladionicama.

Holandija je, kako scenski, tako i muzički bila inspirsana Indijancima, dok je Bugarska, poput Estonije i BiH, odlučila da sve svoje snage usmjeri na izvođača, pa su scenski i specijalni efekti izostali.

Plasman u finale su prve polufinalne večeri izborile Rumunija, Moldavija, Island, Mađarska, Kipar, Danska, Albanija, Grčka, Rusija i Irska, kojima će se pridružiti i direktni finalisti, zemlje "velike petorke" - Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Italija i Španija.

Tokom glasanja publike u revijalnom dijelu programa drugog polufinala "Eurosonga" nastupila je i Marija Šerifović, koja je izvela pobjedničku pjesmu Srbije "Molitva", a pored nje publiku u Bakuu su zabavljali i Lena Majer, Dima Bilan, Aleksandar Ribak i prošlogodišnji pobjednici duo Eli i Niki.

Španija ne želi pobjedu

Direktori španske državne televizije pozvali su špansku predstavnicu na "Eurosongu" da ne pobijedi na takmičenju u Azerbejdžanu, jer neće moći sebi da priušte organizaciju ovog takmičenja iduće godine.

Prema pravilima takmičenja, državna televizija zemlje čiji takmičar pobijedi na "Eurosongu" iduće godine organizuje takmičenje.

"Mislim da nije trenutak za Španiju da pobijedi na 'Eurosongu'. Ako bi se to dogodilo, mislim da bi bilo nemoguće organizovati događaj iduće godine jer je previše skup", rekla je Pastora Soler, koja predstavlja Španiju u Bakuu baladom "Quedate Conmigo".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije