Muzika

Današnjica čarobna za kreativu

Današnjica  čarobna  za kreativu
Današnjica čarobna za kreativu

"Bezbeli apstraklije" naziv je nove bh. muzičke atrakcije, a momci okupljeni u ovom sastavu ne prestaju da iznenađuju originalnim video-spotovima i pjesmama čiji tekstovi na pomalo satiričan način opisuju našu svakodnevicu.

Posljednju pjesmu i spot pod nazivom "Zlatna kašikara" objavili su krajem avgusta, a prema riječima Berina Tuzlića, jednog od članova benda, njihov prvi album u izdanju "Croatia Recordsa" iz Zagreba trebalo bi na tržištu da se nađe za 15 dana.

Ovaj jedinstveni sastav pored Tuzlića, u "Bezbeli apstraklijama" poznatog kao Estamlija, čine i Haris Kadenić Bassistaga, i Haris Ljumanović Turbo Avaz.

"Album će se zvati 'Kad je bal, nek je kanibal', a plan je da napravimo promociju u svim većim gradovima regije", kaže Tuzlić.

Kaže da živimo u veoma inspirativnom vremenu, koje je čarobno za kreativu.

Pjesma "Zlatna kašikara" na komičan način opisuje jedan spektar bh. stvarnosti.

"Ta numera zapravo govori o zlatnim kašikama koje su naobećavane našem narodu, a ništa od toga nije ispoštovano. Napravili smo dvije verzije, odnosno prerendali smo kolorit za dva entiteta u BiH", pojašnjava on.

Dodaje i da TV kuće u BiH ne žele da emituju ovaj spot, ali prema njegovim riječima, to je još jedan od dokaza da "naša sredina još nije sazrela za konstruktivnu kritiku".

Pored ove muzičke numere, na albumu "Kad je bal, nek je kanibal" biće još 11 pjesama: "Fukara", "Etnonomija", "Fakini, "Pod prozorom", "Dozavrat", "Maxuz baksuzija", "Siskavac", "Rekla kazala", "Uzbihuzur", "Naizvrat" i "Mantra".

Autor tekstova koji se nalaze na novom albumu i audio-producent je vokal benda Haris Ljumanović, koji ujedno potpisuje i muziku i aranžman zajedno sa Harisom Kadenićem i Berinom Tuzlićem, koji je zaslužan za originalni dizajn albuma i video-spotove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije