Muzika

Devet objedinjenih albuma "Bijelog dugmeta" u box set izdanju

Devet objedinjenih albuma "Bijelog dugmeta" u box set izdanju
Devet objedinjenih albuma "Bijelog dugmeta" u box set izdanju

BEOGRAD - Povodom 40 godina od objavljivanja prvog albuma "Bijelog dugmeta", "Kad bi' bio bijelo dugme", iz 1974, diskografska kuća "Croatia Records" (ex Jugoton) priprema luksuzno izdanje "Bijelo dugme - Box set deluxe" koje prvi put objedinjuje svih 9 studijskih albuma najvećeg rok benda u regionu.

Ovo luksuzno izdanje u limitiranom tiražu biće objavljeno 14. novembra i moći će da se kupi u odabranim prodavnicama u regionu i online trgovinama "Amazon" i "Croatia Records Web Shop". Kolekcionari će svoj numerisani primjerak ovog luksuznog vinilnog box seta moći da naruče od 14. septembra putem onlajn prodavnice: www.amazon.com.

Poniklo na temeljima muzike šezdesetih ("The Beatles", "The Rolling Stones", "The Wh"o) "Bijelo dugme" je početkom sedamdesetih, a do kraja osamdesetih obilježilo i zauvijek promijenilo muzičku scenu na ovim prostorima.

Njihove pjesme prihvatile su sve generacije, albumi su prodani u milionskim tiražima, a euforija koju su izazivali svojom pojavom među mladima bila je neviđena dotad, istaknuto je u najavi "Croatia Records".

Povodom 40 godina od objavljivanja prvog albuma ova diskografska kuća priprema kapitalni projekat "Bijelo dugme - Box set deluxe", koje objedinjuje svih 9 studijskih albuma, obogaćeno knjigom "Bijelo dugme" čiji su autori dobri poznavaoci benda, saradnici i prijatelji, poznavaoci pop kulture i roka, posebno, Siniša Škarica i Dušan Vesić.

U knjizi će se ekskluzivno naći i veliki broj nikad objavljenih fotografija i dokumenata iz diskografske karijere "Bijelog dugmeta", download šifra za preuzimanje svih remasteriranih pesama iz ovog box seta, te rijetke znamenitosti grupe.

Nezamisliv uspjeh svih devet studijskih albuma "Kad bi bio bijelo dugme", "Šta bi dao da si na mom mjestu", "Eto! Baš hoću!", "Bitanga i princeza", "Doživjeti stotu", "Uspavanka za Radmilu M.", "Bijelo dugme", "Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo", "Ćiribiribela", rasprodane turneje i brojne hit pjesme, kao i kontroverza koja ih je pratila kroz cijelu karijeru, donijeli su "Bijelom dugmetu" status najvećeg rok benda ovih prostora.

Neki od njihovih albuma snimani su u najznačajnijim svjetskim studijima pod palicom najboljih muzičkih producenata, a članovi benda su uživali status pravih rok zvijezda.

"Prvi su izveli rok na veliku pozornicu i postali masovno obožavani, prvi su bend iz regiona koji je snimao u Londonu, prvi su napravili turneju po sportskim halama, prvi su zaradili novac od svoje muzike. Imali su sve što krasi jednu rok biografiju: skandale, drogu, seks, alkohol, zatvor, na kraju jednu zagonetnu smrt. Prvi su imali potpunu euforiju publike na koncertima, ali i van njih. Oni su jedini dokaz da je takva karijera izvan engleskog jezika uopšte bila moguća", odlomak je teksta Vesića.

Po uzoru na objavljeni box set LP-a Bitlsa "The Beatles Deluxe Vinyl Box Set" , svi albumi "Bijelog dugmeta" su remasterizirani u studiju "Abbey Road", pod vođstvom Šon Magija, ton majstora čiji je remastering "Vinyl Box Seta" Bitlsa iz 2011. nagrađen i prestižnom nagradom Gremi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije