Muzika

Digitalizovana zaostavština Vlade Miloševića u NUBRS

Digitalizovana zaostavština Vlade Miloševića u NUBRS
Digitalizovana zaostavština Vlade Miloševića u NUBRS

Notni zapisi, rukopisi, diskografija, članci i studije, tekstovi i knjige, samo su dio građe o najpoznatijem banjalučkom akademiku, kompozitoru, etnomuzikologu, horovođi i pedagogu Vladi Miloševiću, koja je digitalizovana zahvaljujući projektu Narodne i univerzitetske biblioteke RS (NUBRS) u Banjaluci.

Profesori, naučni radnici, ali i građani koje zanima zaostavština istaknutog kompozitora, rođenog u Banjaluci, teško su dolazili do željenih informacija. Za iste bi morali prelaziti i na stotine kilometara kako bi u bibliotekama u gradovima regiona dobili neophodne podatke.

Potraga je sada olakšana zahvaljujući projektu "Vlado Milošević - muzički vizionar", kojim je do sada digitalizovan veliki dio građe, a pojedinci ili institucije koji imaju bilo kakvu zaostavštinu ovog akademika mogu bilo kada istu da proslijede na adresu NUBRS, kako bi ona bila objedinjena na jednom mjestu.

Dalibor Pančić, informatičar, koji je uključen u ovaj projekat, naveo je da je za digitalizaciju djela Vlade Miloševića korištena građa iz fonda NUBRS i Muzeja RS, te građa iz privatnih kolekcija profesora Milorada Kenjalovića i Ranka Risojevića.

"Materijal smo, takođe, dobijali od biblioteka iz cijele bivše Jugoslavije, pa čak i iz inostranstva. Poznato je da je Milošević radio u mnogo gradova i svugdje je ostavio trag", rekao je Pančić.

Dodao je da je naš istaknuti akademik bio veliki stvaralac, kao i da se izučavanjem njegovog lika i djela bavi veliki broj ljudi, te je ova digitalizacija za njih i najznačajnija.

"Smisao ovog projekta je da ta građa bude javno dostupna, da se sačuva i prezentuje. A što je za korisnike najbitnije, besplatna je", naveo je Pančić.

O značaju rada Vlade Miloševića svjedoče mnogobrojni članci njegovih savremenika, kao i veliki broj stručnih i društvenih priznanja koja je dobio tokom dugog i plodonosnog radnog vijeka.

Ratka Marić, bibliotekar informator u NUBRS i jedan od pokretača projekta digitalizacije djela Vlade Miloševića, napomenula je da su do sada prikupili ogromnu građu, ali da su novi materijali uvijek dobrodošli.

"Svesrdnu pomoć i podršku projektu pružile su i Narodna biblioteka Srbije, Univerzitetska biblioteka 'Svetozar Marković' iz Beograda, Nacionalna i sveučilišna knjižnica iz Zagreba, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH i Narodna i univerzitetska biblioteka 'Derviš Sušić' iz Tuzle", kazala je ona.

 

Dio digitalizovane građe

- Vokalna djela - rukoveti

- Vokalna djela za glas i klavir

- Vokalna djela za ženski hor

- Instrumentalna djela za violinu

- Instrumentalna djela za violončelo i klavir

- Instrumentalna djela za gudački orkestar

- Tekstovi Vlade Miloševića - knjige

- Tragom folklora

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije