Muzika

Disko hit I Will Survive obilježava 35 godina od nastanka

Disko hit I Will Survive obilježava 35 godina od nastanka
Disko hit I Will Survive obilježava 35 godina od nastanka

Kada je 1979. počela da osvaja disko klubove širom svijeta, Glorija Gejnor je sa svojim megahitom "I will survive" tri nedjelje držala prvo mjesto na svim top listama u Americi.

Ove nedjelje njena pjesma slavi 35 godina, podsjeća Cosmopolitan.

Malo je hitova koji su i dalje popularni,  skoro četvrt vijeka nakon prvog objavljivanja. Inače, "I Will Survive" je izdat na Glorijinom albumu "Love Tracks" i to, za nevjerovati, na B strani!

Evo još nekih zanimljivosti o pjesmi koja očigledno može sve da preživi.

Disko Gremi

Glorija Gejnor i "I Will Survive" osvojili su 1980. Gremi u kategoriji najbolja disko pjesma. Ovo je bio prvi i jedini put da je ova nagrada dodijeljena.

Bez pratećih vokala

Za razliku od većine disko hitova, u pjesmi "I Will Survive" jedini glas koji se čuje jeste glas Glorije Gejnor. Pjesma je snimljena bez pratećih vokala. Takođe, Glorija ju je otpjevala na skali višoj od one na kojoj inače pjeva.

Obrade

Na desetine umjetnika obrađivale su "I Will Survive" održavajući renome pjesme koja je sa pravom dobila epitet himne. Ujedno, u svakoj dekadi od kada je originalno objavljena pjesma je bila na listi 100 najslušanijih zahvaljujući obradama. 80-ih R&B pjevačica Safire je sa svojom verzijom "I Will Survive" bila na 53. mjestu liste 100 najslušanijih, a džez verzija Šanti Sevidž bila je na 23 mjestu 1996. "Pussycat Dolls" su obradile pjesmu 2009. kroz svoj hit "Hush Hush" uz veliki uspjeh, baš kao i kada je pjesma otpjevana u seriji "Gli" 2011.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije