Muzika

Dunja Simić: Opera iziskuje asketski život

Dunja Simić: Opera iziskuje asketski život
Dunja Simić: Opera iziskuje asketski život

BANJALUKA - Povodom 20 godina karijere, operska diva Dunja Simić je u prepunoj koncertnoj sali Banskog dvora rodnom gradu pjevala za pamćenje.

"Opera je povezana sa raznim emocijama. To je struka koja iziskuje puno odricanja, puno asketskog života, koja kao i svaki drugi vid umjetnosti mnogo izvlači iz čovjeka i ma koliko izvuče - duplo više daje", rekla je uoči nastupa Simićeva, koja se nakon evropskih i svjetskih metropola, gdje je boravila i ostala proslavljena zahvaljujući sopstvenom glasu, prije tri godine vratila u Banjaluku.

Tu u rodnom gradu bavi se pedagogijom, docent je na Akademiji umjetnosti. Ona nije krila emocije što ju je jubilarni koncert zatekao baš tu gdje je sve i počelo i gdje, priznaje, ima najveću odgovornost.

Koncert je otvorio dekan Akademije umjetnosti Luka Kecman tako što je pozdravio publiku i Simićevu pozvao na scenu. Program je vodio glumac Velimir Blanić, a dramaturg Boris Milanović, između izvođenja kompozicija, publiku je uvodio u biografske podatke operske dive, počevši od 1975. kad je već bila solista na festivalu "Djeca pjevaju Banjaluci". Prisutni, koji su u velikom broju stajali jer su sva mjesta, računajući i balkon bila popunjena, mogli su da uživaju i u fotografijama sa video-bima koje su pratile priču o zavidnoj karijeri Dunje Simić, a zamjerku su imali na suviše tihe i neozvučene voditelje. Zamjerki, ni u pomisli, međutim nije bilo kada je Simićeva stupala na scenu i pjevanjem u potpunosti opravdavala dekanove riječi sa početka večeri - da je opera božanska stvar. Takođe, na visini zadatka bila je njena pratilja na klaviru Vedrana Stojić, te gosti: tenor Nikola Kitanovski, pijanista Milivoje Veljić i sopran Lidija Pajić.

Simićeva je uz djela Ofenbaha, Pučinija, Vivaldija i Verdija blistala na sceni znajući, kako nam je otkrila, da u publici, pored mlađih osoba, ima i puno onih koji su je davne 1988. nakon završetka srednje muzičke škole "Vlado Milošević" ispratili na akademiju u Beograd i iz Beograda dalje u bijeli svijet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije