Muzika

Džon Lenon nikada nije svirao s Če Gevarom

Džon Lenon nikada nije svirao s Če Gevarom
Džon Lenon nikada nije svirao s Če Gevarom

PARIZ - "Istorijska" fotografija na kojoj Džon Lenon i Če Gevara sviraju zajedno, a koju ovih dana obožavaoci legendarnog rokera i slavnog revolucionara razmjenjuju na Tviteru, lažna je.

Prevara datira još od prije 15 godina, a francuski časopis "Konbini" navodi da se fotografija prvi put pojavila na internetu 8. decembra 2000.

Tog dana kubanski lider Fidel Kastro je u Havani preimenovao ima parka u čast Džona Lenona. Time je zapravo na Kubi rehabilitovana rokenrol muzika, koja je na ostrvu dugo smatrana subverzivnom i pogubnom za stabilnost režima.

Objavljena istovremeno s tim događajem, fotografija dvije ikone, jedne muzičke, druge pobunjeničke, imala je za cilj da razgali idealističke duše.

Fotografija je navodno snimljena 11. avgusta 1966. Međutim, u to vrijeme je revolucionar rođen u Argentini bio na proputovanju po svijetu, od Tanzanije do Čehoslovačke, daleko od Čikaga, mjesta pretpostavljenog susreta.

Lenon se nalazio između Velike Britanije i Španije, podjednako daleko od američkog grada.

"Konbini" podsjeća i da je Džon Lenon rođen 1940, a Če Gevara 1928. Na slici, međutim, djeluje starije od svog izuzetnog pratioca na gitari.

Kada je Če ubijen 1967. Lenon je imao svega 27 godina.

Na ovoj fotomontaži anonimni kreator obmane je zamijenio glavu jednog do Lenonovih muzičara (najvjerovatnije Vejna Gabrijela) glavom čuvenog "komandantea".

Zapravo Lenonova fotografija datira iz 1972, dok je Če snimljen 1964.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije