Muzika

Džon Meklaflin nastupa u Sarajevu

Džon Meklaflin nastupa u Sarajevu
Džon Meklaflin nastupa u Sarajevu

Osamnaesti "Jazz Fest Sarajevo" u prvoj sedmici novembra u Bosnu i Hercegovinu dovodi neke od svjetski poznatih umjetnika. Jedan od njih je i britanski gitarista Džon Meklaflin.

Jedan je od najpopularnijih i najutjecajnijih muzičara i izvan okvira džeza, koji danas, u 72. godini i petoj deceniji karijere, ne živi od stare slave.

Njegov aktuelni ansambl "4th Dimension", sa kojim će nastupiti u Sarajevu, donosi inovativnu i svježu autorsku muziku. Ovog dobitnika "Grammyja" za najbolji instrumentalni jazz album 2009. godine magazin "Rolling Stone" uvrstio  je među najveće gitariste svih vremena, a u historiji džeza će ostati upisan kao osnivač "Mahavishnu Orchestre".

Na albumu "Bitches Brew" jedna od kompozicija nosi naziv "John McLaughlin", čime je odato priznanje umijeću i muzici ovog umjetnika.

Njegove improvizacije sa elementima bluza, roka, flamenka i indijske muzike osigurale su mu poštovanje publike, kritike, ali i struke.

Britanski rok gitarista Džef Bek nazvao ga je "najvećim živućim gitaristom", a indijski instrumentalista Zakir Husein smatra ga "jednim od najvećih i najznačajnijih muzičara našeg vremena".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije