Muzika

Faithless dolazi na Exit

Faithless dolazi na Exit
Faithless dolazi na Exit

Jedan od najvećih elektronskih bendova svih vremena Faithless, nastupiće premijerno u punom koncertnom sastavu 12. jula na Exit Dance Areni!

Biće to produkcijski najveći spektakl i najznačajniji koncert u istoriji jedne od najpopularnijih elektronskih pozornica na svijetu! Čuveni bend iz Londona objavio je ovogodišnji povratak na scenu radi serije odabranih nastupa kojima obilježavaju 20 godina rada uz remiks album „Faithless 2.0“.

Pored savremenih verzija energetskih klasika kao što su „Insomnia“, „God Is A DJ“ i „We Come One“, izdanje sadrži i tri potpuno nove pjesme! Faithless će tako zaokružiti opus od sedam albuma i nebrojenih singlova sa vrha svjetskih top lista, prodatih u preko 15 miliona primjeraka. Ovom prilikom objavljujemo i listu izvođača koju će 10. jula na Areni predvoditi holandska superzvijezda Hardwell, a to su hitmejkeri Oliver Heldens i Kill The Buzz, te danski producent Kölsch i veoma traženi DJ duo Catz ’n Dogz!

Kreativno jezgro grupe Faithless čine harizmatični frontmen Maxi Jazz, multi-instrumentalistkinja Sister Bliss, te producent Rollo, koji djeluje van očiju javnosti i ne učestvuje na koncertima. Iz potpune anonimnosti, u julu 1995. godine izbacuju prvi singl „Salva Mea“, koji završava na prvom mjestu američke dens liste i u top 10 singlova u Evropi! Globalni uspjeh potvrđuju sa jednom od najvažnijih elektronskih numera svih vremena, hit-singlom „Insomnia“ sa multi-platinastog albuma „Reverence“.

Par godina kasnije izlazi i druga apsolutna himna „God Is A DJ“, a 2001. stiže nova plesna mantra „We Come 1“! Treći album donosi jednako popularne pjesme „One Step Too Far“, „Muhammad Ali“ i „Tarantula“, dok naredni album „No Roots“ stiže na sam vrh britanske liste albume uz hitove poput „Mass Destruction“, „I Want More“, „Miss U Less, See U More“ i „What About Love“. I naredno izdanje, kompilacija hitova „Faithless Forever“ zakucava vrh liste albuma uz house baladu „Why Go?“.

Slijede odlični albumi „To All New Arrivals“ 2006. i „The Dance“ 2010. godine, uz drugi po redu hedlajnerski nastup na 40. godišnjici Glastonbury festivala i veliku svjetsku turneju koja je trajala skoro dvije godine. Iscrpljen turnejom, ali zahvalan na svemu što su zajedno ostvarili, Maxi Jazz na proljeće 2011. objavljuje da je to bila njihova oproštajna turneja, a dva rasprodata i finalna koncerta u Londonu pratili su fanovi u najvećim bioskopima širom svijeta u direktnom prenosu.

Maxi Jazz muzičku karijeru počinje kao DJ na piratskim radio stanicama u rodnom Brixtonu, a početkom 90-ih vodio je manju izdavačku kuću i nastupao sa prvim bendom The Soul Food Cafe kao predgrupa Jamiroquai i Soul II Soul.

Prije osnivanja Faithless, sa Maksijem je nastupao i dub-majstor londonske scene Jah Wobble (Public Image Ltd). Kad ne boravi na Jamajci i ne nastupa širom svijeta, Maxi učestvuje u profesionalnim automobilskim trkama u „Porche Carrera“ kupu Velike Britanije, a odnedavno je i počasni direktor fudbalskog kluba Crystal Palace! Iako ime Faithless drugačije zvuči, Maxi Jazz je veoma regiliozan i posvećen budizmu već decenijama.

Sister Bliss je pored nemjerljivog doprinosa plesnim aranžmanima grupe Faithless, ujedno i globalno priznata kao DJ i house producentkinja. Klasično muzički školovana, njene kompozitorske i producentske vještine kroz saradnju potvrdili su i Dido, Boy George, Robert Smith, Example i drugi. Bliss, kako se danas kraće potpisuje, radila je muziku i za filmove „The Beach“ Denija Bojla, „Knife Fight“ oskarovca Bila Gutentaga i drugi dio serijala „Sex & The City“, a nedavno je na Fuse festivalu izvela i klasični komad uz Londonsku simfonijetu.

Ulaznice

Ulaznice se prodaju po cijenama od 116 KM za Exit festival, te 72 KM za Sea Dance. Jedinstvena ulaznica za više od deset dana Exit Avanture (EXIT + Sea Dance) može se nabaviti za samo 138 KM.

Prodajna mjesta u Banjaluci

- MG Travel, Bana Lazarevića bb

- Sebastijan Travel Agency, Kralja Petra I Karađorđevića 99a

- Mjenjačnice Exchange (Tržni centar Merkator Banjaluka)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije