Muzika

Frenkijev EP prvi bh. hip-hop na ploči

Frenkijev EP prvi bh. hip-hop na ploči
Frenkijev EP prvi bh. hip-hop na ploči

Tuzlanski reper Adnan Hamidović, poznatiji kao Frenki, i njegov kolega, sarajevski producent Bilejn, pravog imena Adis Kutkut, prije nekoliko dana predstavili su prvi singl sa zajedničkog EP izdanja "#DNA".

Pet pjesama, koliko sadrži novi materijal ovog tandema, od juče je dostupan za besplatno preuzimanje na oficijelnoj stranici "Red Bulla".

"U planu je također da radimo vinile tako da će '#DNA' biti prvi bh. hip-hop EP na ploči. Sve smo napravili na jedan dobri, stari način, koji nas je i doveo do adikcije u kojoj se i nalazimo u dragoj nam 'FM Jam' državi", kaže Frenki.

U naslovnoj pjesmi "DNA", kao što i samo ime asocira, Frenki na slikovit način priča o svom životnom putu, spoznavanju sebe i na koji način je otkrio ljubav prema muzici. Bilejn je ovu poruku podvukao mračnom i tajnovitim matricom, kroz koji su prepleteni zvukovi Istoka.

U svakom slučaju, ni tipični Frenki ni tipični Bilejn, oba su predstavila jedno sasvim novo viđenje i njihovo lično poimanje muzike.

"Hip-hop pravac je jedan od mojih jačih korijena. Preko 'Capital City Crewa', 'Dibidusa', Ede Maajke i mnogih drugih, taj pravac sam održavao na životu, jer je bitan za lokalnu scenu, kao što je i fondacija pod imenom 'FM Jam'. Saradnja sa Frenkijem tako je bila samo pitanje vremena, koje je potrebno za dobre projekte, a sastavili smo ga tako lako kao da sarađujemo godinama", pojašnjava Bilejn.

Ističe da je poseban osjećaj kad se shvati svevremenost na nekim muzičkim finesama na kojima je radio za ovaj mini-album.

"Kao, recimo, to što je moj 'beat' za pjesmu 'Gdje je ta bina' iz 2004. godine i opet nakon cijele jedne decenije još zvuči novo i aktuelno. Mislim da smo Frenki i ja dosegli visinu zadatka", zaključio je Bilejn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije