Muzika

Galija uz hor od 5.000 glasova

Galija uz hor od 5.000 glasova
Galija uz hor od 5.000 glasova

Nesvakidašnje muzičko putovanje na Dan žena, a kroz presjek karijere koja traje skoro pune četiri decenije, priuštila je banjalučkoj publici u subotu naveče niška grupa "Galija" velikim koncertom u prepunoj dvorani "Borik".

Prošlo je čak 15 godina od posljednjeg nastupa slavnog rok sastava u gradu na Vrbasu, a kolika je zainteresovanost vladala za njihov koncert, najbolje ilustruje činjenica da nekoliko časova pred početak koncerta nije bilo dovoljno karata za sve koji su imali namjeru čuti "Galijine" hitove. U tom kontekstu su posebno simpatični bili pokušaji onih koji nisu uspjeli nabaviti ulaznice na vrijeme, da se i pored ogromne gužve, nekako nađu ispred bine vremešnih rokera, pa se tako od jednog mladića moglo čuti "da će imati gadnih problema sa djevojkom ako ne uspiju ući".

Već uvriježena praksa, posebno mlađe publike, da sa zakašnjenjem dolazi na koncert, nije izostala ni ovoga puta pa su i članovi benda izašli na binu skoro sat vremena nakon zakazanog početka nastupa.

Prvi akordi koji su odjeknuli sa razglasa, pred oko 5.000 posjetilaca, bili su oni iz davne 1979. godine, a frontmen Neša Galija je zapjevao numeru "Gospi", nakon koje je uslijedila "Čuvam ti mesto pored prostora" sa posljednjeg izdanja benda. "Proleće" i "Noć" su već dobrano zagrijali i bend i okupljene, a "Da me nisi" je pokrenula na ples veći dio partera.

 "Sloboda", sa istoimenog albuma, podsjetila je one starije na neko ljepše vrijeme, a nakon balade "Burna pijana noć", odjeknula je "Sanjam" legendarnih "Indexa", čije je izvođenje pratio hor publike. Kada su se začuli prvi tonovi "Zonine pesme", dvoranom su, kao jedan, odjekivali glasovi svih okupljenih, dok su se nizali sjetni stihovi posvećeni lijepoj Zoni Zamfirovoj. Nešto mirnija "Da li si sanjala" usputila je mjesto pjesmi "Možda sam lud", koja je najavila nešto brži tempo svirke sa "Ti možeš sve", "Pismo" i "Seti se maja". Nakon kratkog predaha uz "Na tvojim usnama", vrisak publike je izazvala "Kotor", a za njom i "Trube", te "Digni ruku", kada je i većina publike na tribinama ustala sa sjedišta. Finiš je donio "Uzalud se trudiš", a "Skadarska" je zatvorila dvočasovno druženje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije