Muzika

Goran Bare: Punokrvni rokenrol zavladaće Kastelom

Goran Bare: Punokrvni rokenrol zavladaće Kastelom
Goran Bare: Punokrvni rokenrol zavladaće Kastelom

Velika medijska prašina koja se digla oko ponovnog okupljanja vinkovačkog benda "Majke", a za koju je prvenstveno zaslužan njihov hit singl "Teške boje", učinila je da za ovaj rokenrol sastav čuju i oni koji nisu znali da "Majke" "prže" još od 1988. godine.

Ništa manje zasluga nije imao ni povratnički i šesti studijski album "Teške boje", snimljen 13 godina nakon izdanja "Put do srca sunca", koji im je donio nekoliko nagrada "Porin" i vratio ih na prijesto rok muzike, ali ih dovodi i na banjalučki "Demofest" gdje će večeras nastupiti u revijalom dijelu programa.  

"Stvari su se promijenile u posljednjih desetak godina. Sada smo svi nešto zreliji i iskusniji", kaže Goran Bare, vokal i frontmen "Majki", i dodaje da je razlog zbog kojeg ponovo sviraju i snimaju vrlo jednostavan.

"Okupili smo se da bismo bili zajedno i svirali rokenrol. Zvao sam Kilmistera i želio sam da svira s nama. Ipak, on je odustao", tvrdi Bare.

Uprkos izjavama i prognozama da će "Majke" sasvim sigurno ostati bez "Porina", nekoliko ih je završilo u njihovim rukama. Bare ne skriva zadovoljstvo i smatra da je to potvrda njihovog dosadašnjeg rada.

"Svaku nagradu je lijepo primiti. Iskreno, nisam očekivao toliko 'Porina', ali očito se nešto promijenilo. Izgleda da se dobar rokenrol i dalje cijeni", objašnjava Bare.

Iako im je zadnji album "Teške boje" zajedno sa spomenutim nagradama zasigurno donio titulu mainstream benda, a samim tim je došao i do većeg broja obožavalaca grupe, on i dalje smatra da nema prevelike razlike između mainstreama i undergrounda, te da se ta razlika isključivo ogleda u broju ljudi pred kojima sviraju.

Poznati po veoma emotivnim, metaforičnim i nerijetko bolno iskrenim tekstovima, "Majke" su vrlo brzo postale pravi ljubimci publike koja akcenat stavlja na rok poeziju. Bare objašnjava da su turbulencije u privatnom životu "krive" za stvaranje zadnjeg albuma, ali i prethodnih pjesama.

"Moj život uvijek utječe na stvaranje mojih albuma", naglašava Bare.

Ono po čemu ga najširi auditorijum takođe poznaje su i njegove izjave u vezi sa poznatim ličnostima iz svijeta muzike, ali i iz domena politike. Iz tog razloga se vrlo često nalazio na naslovnicama medija raznih profila i zaradio titulu osobe bez dlake na jeziku.

"Nerijetko sam imao problema zbog nekih svojih izjava. Zapravo, stalno imam probleme, ali ono što mislim to i kažem. Meni to nije marketing, kako neki žele da predstave, već iskreni odgovor na postavljena pitanja", izričit je Bare i dodaje da izvođače iz drugačijeg muzičkog miljea po kojima je često znao da "oplete", kao ni bilo koga drugoga, ne smatra za konkurenciju, već isključivo kao kolege.

Nakon razlaza "Majki", Bare je nastupao pod nazivom "Bare i plaćenici", a zadnji album je istovremeno i prvi koji je potpisan kao "Goran Bare i Majke".

"Nastupamo kao 'Goran Bare i Majke' iz  prostog razloga što se promijenila skoro cijela postava benda. Trenutno sa mnom sviraju najbolji muzičari sa naših prostora", ne propušta Bare priliku da pohvali novu ekipu u bendu.

On se osvrnuo i na večerašnji nastup na banjalučkom Kastelu, te najavio da neće iznevjeriti očekivanja fanova.

"Publika može očekivati vrhunski, punokrvni rokenrol, a ujedno i moj najbolji i najzreliji album, sa kojeg ćemo odsvirati nekoliko pjesama. Od publike očekujem isti užitak", izrazio je svoje želje pred koncert.

Iako nije siguran da će večeras moći da nešto vremena izdvoji za razgovor sa demo bendovima, Bare im je u svakom slučaju ponudio savjet. 

"Ne znam da li ćemo se družiti, ali preporučujem im samo da moraju vjerovati u ono što stvaraju i moraju biti iskreni. Ako to ne mogu, radije neka rade nešto drugo", jasan je ovaj muzičar.

Sazrijevanje benda

Goran Bare smatra da festivali poput "Demofesta" igraju važnu ulogu u sazrijevanju jednog benda.

"To im može samo pomoći, a svakom mladom muzičaru treba dati šansu. Ovakvi festivali su im skoro jedina mogućnost, budući da izdavači ne žele investirati u mlade bendove", pojašnjava on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije