Muzika

Gosti iz Italije oduševili Banjalučane

Gosti iz Italije oduševili Banjalučane
Gosti iz Italije oduševili Banjalučane

BANJALUKA - Koncert Simfonijskog orkestra italijanske regije Friuli-Venezia - Giula održan je u ponedjeljak naveče u prepunoj Koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci.

Gosti iz Italije, pod dirigentskom palicom Vrama Čifčijana, izveli su Betovenovu "Uvertiru za Koriolan", "Violinski koncert u D-duru" Čajkovskog i Šubertovu "Devetu simfoniju u C-duru".

Solista na violini bila je Jeonđu Jeong, s Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Biljana Jašić-Radovanović, prodekan za umjetnost i međunarodnu saradnju Akademije umjetnosti u Banjaluci, rekla je da su koncert organizovali ova visokoškolska ustanova, italijanska ambasada u BiH i Asocijacija "Prođeto muzika", s obzirom na to da se mjesec italijanske kulture u Evropi podudario s manifestacijom "Dani italijanske kulture u BiH".

"S asocijacijom 'Prođeto muzika' imamo i saradnju u festivalu 'Zvucima gradova', čiji umjetnički direktor svake godine u Banjaluci bira naše najbolje studente koji dobijaju jedan ili dva cjelovečernja koncerta na tom festivalu", rekla je ona.

Simfonijski orkestar radi na promovisanju mladih talenata, a izvodi širok repertoar,  od kamerne muzike do operete, od klasičnih simfonija do scenske muzike i popa. Učestvovali su na brojnim festivalima i međunarodnim događajima.

Koncertu je prisustvovao i Danilo Kapaso, počasni konzul Italije u Republici Srpskoj, koji je naglasio da je ovim koncertom Banjaluka bila glavni grad obilježavanja mjeseca italijanske kulture u Evropi. Nakon Banjaluke, orkestar nastavlja svoju turneju u Sarajevu, Beogradu, Podgorici, Novom Sadu i Tirani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije